Selling your soul to myspace?

myspace-logo.jpg

Πέρασε λίγος καιρός από τότε που τα ξαναείπαμε. . .  Δε χανόμαστε όμως. Αυτή τη φορά με απασχολεί το myspace.

Τι είναι τελικά? Τι εξυπηρετεί? Είναι ένα είδος εκπλήρωσης της ματαιοδοξίας κάθε ανθρώπου/καταναλωτή , μήπως ένας τρόπος αποφυγής των επιπτώσεων της μανιοκατάθλιψης στη σύγχρονη ζούγκλα από τσιμέντο , μια προσπάθεια για κάποιον να ξεχωρίσει τον εαυτό του σε μια άμορφη και άοσμη παγκοσμιοποίηση? Είναι απλά ένα μέσο να γνωρίσει κανείς «new cool people»? Να κάνεις τα «κονέ» σου? Να ενημερώνεσαι με bulletins για τη ζωή του καθενός και για τους τελευταίους δίσκους από τα αγαπημένα σου συγκροτήματα?

Μήπως τελικά όλη αυτή η στημένη παρουσίαση του εγώ μας έχει να κάνει με το πώς είναι κοινωνικά τα πράγματα σήμερα?  Άσε που το internet αποτελεί μέρος της ζωής μας εδώ και χρόνια.
Μήπως το myspace είναι μια διαβολική database του θείου sam? Για πολλούς λόγους ο πολίτης μιας αναπτυγμένης δυτικής κοινωνίας (κατά ένα μεγάλο ποσοστό) δίνει εν γνώσει του και καλή τη θελήσει προσωπικά δεδομένα για τον εαυτό του και ατομικά του στοιχεία σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων περισσότερων από 90,000,000 ανθρώπων. . .

Από την άλλη μεριά , υπάρχει μια πλήρης εξίσωση όλων , όπως , άλλωστε , σε ένα άμορφο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όλοι  εξισώνονται υπό ένα profile με τα ίδια tools , τους ίδιους μηχανισμούς να αναδειχτούν.   Τα ίδια tools έχει ο Pole Folder  να παρουσιάσει τη δουλειά του με μένα , τα ίδια tools έχουν οι Sigur Ros με τους Dress Rehearsal Rag , παρόλο που οι πρώτοι έχουν μια ιστορία πίσω τους. Ο Xenakis υπάρχει στο myspace. Στην εικονική ζωή εμείς ορίζουμε τα πράγματα. Αναμφισβήτητα , λοιπόν , δίνεται η ευκαιρία στον οποιοδήποτε να διεκδικήσει ίσοις όροις  την «virtual κοινωνική του αναγνώριση» στο χάος της σύγχρονης ζωής. Μικροί και μεγάλοι παίζουν μπάλα στο ίδιο γήπεδο και ο καλύτερος (ή ο πιο έξυπνος) ας νικήσει.

Είναι , όμως , τόσο απλό? Μήπως τελικά κανείς δεν έχει να πει και τίποτα το σημαντικό και ο διάβολος παίζει με τη ματαιοδοξία μας όπως ο Αλ Πατσίνο με το γιο του? Μήπως το myspace είναι ένα νέο είδος drug στην εσωστρέφειά μας , το κερασάκι στην τούρτα της κρίσης στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις?

Σαφέστατα εξυπηρετούνται και πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν δύναμη , που κατοικούν σε μέρη με λιγοστές ευκαιρίες και διεξόδους. . . Και ποιο θα είναι το ζητούμενο? Η «γνωριμία» νέων ανθρώπων?  Η αποστολή bulleting με τις απόψεις τους για το καθετί με την κρυφή ελπίδα να τους ακούει κάποιος σε κάποιο μέρος του πλανήτη? Το σιγοντάρισμα της μοναξιάς?

Ή μήπως στο χέρι μας είναι να κινηθούμε με σύνεση και προσοχή σε αυτή τη θάλασσα της ανασφάλειας , της ματαιοδοξίας και της πληροφορίας ώστε να ωφεληθούμε τελικώς?

ΥΓ : Κρατήστε τα παραπάνω για τη μεγάλη συζήτησή μας πέρι mp3 και downloading. Η αλήθεια δε βρίσκεται πια στο βινύλιο και το cd. Αυτό δεν είναι μια προσωπική μου εκτίμηση , είναι ένα δεδομένο και θα εξηγηθώ στο προσεχές μέλλον. Μέχρι τότε να είμαστε καλά και να προσέχουμε τη χοληστερίνη. . .

Advertisements

3 responses to “Selling your soul to myspace?

 1. Το myspace δεν είναι κάτι νέο σαν εφαρμογή. Ο κόσμος που δημιουργεί συνδέοντας τους χρήστες, δεν έχει να κάνει τόσο με τα tools που χρησιμοποιούν (όπως πολύ σωστά ανέφερες ακόμα κι ο Xenakis έχει profile), όσο με τη δυνατότητα να φτιάξουν πολύ εύκολα μια περσόνα διαφορετική από αυτή που έχουν στο real life (βλέπε και το Second Life ας πούμε).

  Πιστεύω πως η ιδιαιτερότητα σε πρώτο επίπεδο του myspace είναι η δυνατότητα που δίνει στον καθένα να ανεβάζει τη μουσική του στο site, από τον πιτσιρικά που παίζει στο λάπτοπ του με ένα μικρό προγραμματάκι, μέχρι τους New Order π.χ., σχεδόν ισότιμα.

  Πιθανόν σε μερικά χρόνια να εξασθενήσει μπροστά σε κάτι μεγαλύτερο-συμμερίζομαι τις περισσότερες σκέψεις σου.

 2. 1)Ναι, είναι το κερασάκι στην τούρτα της κρίσης στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις?

  2)Οι επώνυμοι γίνονται ακόμα πιο επώνυμοι, δεν τους φτάνει η δόξα που έχουν αποκτήσει από τον πραγματικό κόσμο, ξαναφτιάχνουν ιστοσελίδες στο myspace! Φανταστείτε για τι πορωμένα άτομα μιλάμε!

  3)Και οι ανώνυμοι, ζούνε με την ψευδαίσθηση ότι κάποια μέρα θα γίνουν διάσημοι και επώνυμοι!

  4)Έπρεπε να απαγορεύεται η πρόσβαση σε επώνυμους. Τότε το παιχνίδι θα ήταν επι ίσοις όροις!

 3. 1) Ναι.

  2) Συνήθως η σελίδα φτιάχνεται από τις εταιρίες των καλλιτεχνών. Όσοι ασχολούνται μόνοι τους τότε είναι «μεσαίου και κάτω» μεγέθους. Και , φυσικά , εν ζωεί , δίότι οι εταιρίες φτιάχνουν σελίδες ακόμα και καλλιτεχνών που δε βρίσκονται , πλέον , σε αυτόν τον κόσμο.

  3) Ίσως ναι , ίσως όχι. Η ευκαιρία δίνεται πάντως. Πάντοτε οι άσημοι ζητούσαν αναγνώριση , το myspace πιστεύω τους βοηθά. Υπάρχουν παραδείγματα μουσικών που το internet τους ανέδειξε , ακριβώς λόγω αυτού του «καθεστώτος» ελευθερίας. Τρανό παράδειγμα ο κύριος Venetian Snares. Οι fall out boy , οι this et all , οι against me! και άλλοι επίσης. Τουλάχιστον , αν κάποιος παραμένει ανώνυμος δεν μπάινει στη διαδικασία να πληρώνει άπληστους manager που τους υπόσχονται γη και ύδωρ.

  4) Αν απαγορευόταν το παιχνίδι στους επώνυμους τότε δε θα ήταν επί ίσοις όροις. Οι επώνυμοι θα ξεχώριζαν περισσότερο , αφού το myspace είναι το λιγότερο που χρειάζονται για να διαφημιστούν. Στην ουσία , όπως εγώ , τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι , οι διάσημοι αναγκάζονται να συμβιβαστούν με τους κοινούς θνητούς. Μια σελίδα είναι με ένα profile. Είτε παίζεις με κατσαρόλες , είτε βγάζεις εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s