n5MD : emotional experiments in music

n5logo.png

Συναισθηματικός πειραματισμός στη μουσική. . . Τι πρωτότυπο. Όλη η μουσική ένα αμάγαλμα από συναισθήματα δεν είναι? Σαφέστατα. Ωστόσο , υπάρχει μια λεπτομέρεια στο label n5MD που το κάνει να ξεχωρίζει. Είναι ένα label ηλεκτρονικής μουσικής. «Δεν υπάρχουν μουσικές που βγάζουν συναίσθημα και μουσικές που είναι άχρωμες. Μόνο άχρωμοι άνθρωποι υπάρχουν.» Αυτή είναι η απάντηση σε κάποιον που αμφισβητεί τη δύναμη της ηλεκτρονικής μουσικής , ειδικά σε μια εποχή τεχνολογικής υπερανάπτυξης , όπου όλοι χρησιμοποιούμε μέσα που πριν από 10 χρόνια ούτε καν καθόριζαν τη ροή της καθημερινότητάς μας , αλλά τη σήμερον ημέρα είμαστε δέσμιοι , τα χρησιμοποιούμε , η τεχνολογία είναι στη ζωή μας και , όμως , γνωρίζουμε τόσα λίγα για αυτήν. H n5MD μένει πιστή στην εποχή της , η διανομή των πονημάτων γίνεται αυστηρά με ηλεκτρονικές παραγγελίες περιορισμένων CD κάθε νέας δισκογραφικής δουλειάς , ενώ μόλις παρέλθει ο χρόνος και εξαντληθούν τα μικρά αποθέματα , το εκάστοτε album μπορεί να αποκτηθεί μόνο ως download από το «download shop» της εταιρίας.

loess.jpg

Electronica + Εmotion = Emotronica. Γέννημα θρέμμα του Brian Eno , των Kraftwerk , του Iannis Xenakis , των Beatles (!!!) και λοιπών μεγαθηρίων , η ambient και η ηλεκτρονική ντελικάτη ψυχεδέλια άρχισε να απογειώνεται τα τελευταία 6 χρόνια , χάρη στην ανάπτυξη των μέσων παραγωγής ήχου. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει προ πολλού , άλλωστε. Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς? Τους Massive Attack? Τον κύριο Graig Armstrong? Τη Ninja Tune records? Ούτε καν. Τεράστια λίστα.

146.jpg

Οι καλλιτέχνες της n5MD ισοπεδώνουν και λατρεύουν τα πάντα. Πιστεύουν στην ιερότητα των πάντων , γι’ αυτό και βεβηλώνουν το καθετί. Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για το γνωστό ψυχεδελικό μας ταξίδι , δίχως την αποθέωση του ρυθμού , όπως παλαιότερα , αλλά με διάθεση για βουτιές στον ωκεανό των απέραντων μουσικών εικόνων , για απαιτητικά και ανοιχτά αυτιά. Dark ambient , μουσικό ταξίδι μέσα από αγώγιμο μέταλλο , IDM (intelligent dance music , ένας όρος που με βρίσκει αδιάφορο , αλλά απλά χρησιμοποιείται καταχρηστικά) . Η λατρεία του φορμαλισμού. Στην πιο κιθαριστική της μορφή η λατρεία αυτή ονομάστηκε post rock , αλλά έχουμε ακόμα πολλά να πούμε περί αντιστοιχίας κιθαριστικής-ηλεκτρονικής , ροκ κουλτούρας και τα λοιπά. Ίδωμεν.

www.n5md.com : Ο επίσημος χώρος του label

www.myspace.com/n5mafia : Ο χώρος στο myspace

http://www.youtube.com/watch?v=r6yo3gHWNqI : Video clip ενός από τα πιο γνωστά dark ambient ονόματα της εταιρίας , των Loess.

ΥΓ : Καθότι σπουδαστής σε μια κρίσιμη περίοδο της ακαδημαϊκής πορείας μου , ο χρόνος μου είναι περιορισμένος και τα κείμενά μου το ίδιο επίσης , τόσο σε μέγεθος , όσο και σε αριθμό δημοσιεύσεων. Δε θα μπορούσα παρά να ζητώ την υπομονή σας για το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των κειμένων μου. Θα μπορούσα να έστελνα κάθε λίγο από κάτι μικρό , αλλά θα ήταν ημιτελές. Το blog είναι ακόμα στο ξεκίνημά του και μέχρι να συνεννοηθούμε για το πρόγραμμα των δημοσιεύσεών μας θα περάσει λίγος καιρός ακόμα. Αλλά , όπως είχα ξαναπεί παλιότερα , δε χανόμαστε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s