Σε Ζωντανή Μετάδοση

Αν και είναι περιττό, ας ειπωθεί για μια ακόμη φορά. Τα Μέσα δεν αντανακλούν, αλλά διαθλούν. Αυτό που, με βάση την κοινωνιολογική θεώρηση του Thompson, ορίζεται ως διαμεσολαβημένη οιονεί αλληλόδραση, δηλαδή τα ΜΜΕ, σε περιπτώσεις κρίσεων, φανερώνουν το επιβαλλόμενο πρόσωπό τους. Συγχωρέστε με αλλά δε χωρούν μετριοπαθείς και σφαιρικές κρίσεις, όσο σε έξι διπλανά καρέ, εκστομίζονται λογύδρια εφησυχασμού, συμπόνιας, συνοδείας δραματοποιημένων κρόουλ, απεσταλμένων κομάντος και μιας σημαίας ν’ ανεμίζει στα δεξιά της οθόνης. Στο κέντρο, η φωτιά καίει. «Η Ελλάδα Στόχος», μια γυναίκα κλέβει ανάσες, γέροι και εντεκάχρονα συλλαμβάνονται ως εμπρηστές, «ο κρατικός μηχανισμός» και ο δημοσιογράφος να λέει: «ένας ντόπιος μου ‘πε κλαίγοντας, πως ο Αλβανός τού είπε πως τώρα θα έρθεις εσύ στην Αλβανία για να δουλεύεις για μένα, για να βγάλεις τα σπασμένα». Οπτικοποιημένη η ιδεολογία, οι αντιλήψεις, η πρακτική και η πολιτική μιας χώρας. Εικασίες, μετατόπιση ευθυνών, τρομοκράτες, «ποιος φταίει? Όλοι, κανείς, τι να πει κανείς…». Τηλέφωνο καταγγελιών «εμείς θα σας σώσουμε». Στο κέντρο η φωτιά καίει.

   Αν συνεχίσω έτσι θα λογισθεί ως τηλεγραφικός λαϊκισμός. Πώς αλλιώς όμως να συμπυκνωθεί η κατάπτωση? Ναι ξέρω, αρκεί να συνεχίζω να κοιτάω για άλλες δύο μέρες την οθόνη, ν’ ακούω προγραμματικές δηλώσεις τύπου «οι συγγενείς πρώτου βαθμού των θυμάτων, θα προσληφθούν άμεσα στο δημόσιο», ν’ ακούω πως «οι φλόγες πλησιάζουν το δικό μας χωριό», να ακούω πως «οι εμπρηστές έχουν επικηρυχθεί», να ακούω στεγνές, ηλιοκαμένες, ανερυθρίαστες δηλώσεις. Στο κέντρο η φωτιά καίει. «Πήγαν να κάψουν την ιστορία μας», «Νύχτα Τρόμου», «Βρέχει Στάχτη», «62 Νεκροί», «Μαυρίστε τους στις εκλογές», «Εθνικός Συναγερμός». Σ’ ένα χάος εν πλήρη ασυνειδησία, μπορεί να θεωρηθεί πως τέτοιες εξάρσεις, δε χρήζουν βαρύτητας λόγω της κρισιμότητας της στιγμής. Αν όμως όλες αυτές οι εξάρσεις εκκολάπτουν τέτοιες στιγμές, μήπως πρόκειται για την απόλυτη κυνική (νομοτελειακή) αντιστροφή? Στο κέντρο η φωτιά καίει.

   «Δεν είναι ώρα για κριτική», «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών». Τελικά η αίσθηση του χρόνου είναι σχετική. «150 ευρώ ζητά ο ξενοδόχος για να κοιμηθεί ο πυρόπληκτος». Κάθε αίσθηση είναι σχετική. «Ελλιποβαρές το κράτος» δηλώνει ο άνκορμαν. Η συναίσθηση της θέσεως του καθενός είναι σχετική. «Σχέδιο επαγγελματιών εμπρηστών», «Ποιος?», «Γιατί?». Η αίσθηση της αναρώτησης είναι σχετική. Η κ. Ζαχαρέα αναρωτιέται με νόημα «Ποιος βάζει φωτιές τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές?», ο Νίκος Αλιάγας καλύπτει με ελικόπτερο το μέγεθος της καταστροφής υπό τη συνοδεία βιολιών και ύφους ποιητικού, ο κ. Χατζηνικολάου περίλυπος, ο κ. Ευαγγελάτος τα γνωστά, η κ. Τρέμη επίσης, απόψε δεν έχει ποδόσφαιρο, οι άνθρωποι τηλεφωνούν στην τηλεόραση, εναποθέτοντας κάθε τους ελπίδα. «Εμπρηστικοί μηχανισμοί σε στρατόπεδα», δύο φιγούρες πάνω στον Υμηττό. Στο κέντρο η φωτιά καίει.

   Ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει για την Ολυμπία «Κάηκαν κάποια δέντρα», δήμαρχοι θυμούνται σε ζωντανή σύνδεση «δεν μας έδωσαν κονδύλια». Ένας απ’ αυτούς εκλέχθηκε χάρη σε υποσχέσεις συζεύξεων των ντόπιων με Ρωσίδες μετανάστριες. Έγινε και ταινία. Ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Αλαβάνος, η κ. Παπαρήγα, ο κ. Καρατζαφέρης και (υπό) λοιποί χαρακτηρίζονται από μηνύσημες κρίσεις. 62 νεκροί. Διακόπτουμε για διαφημίσεις.

   Επί του παρόντος μια εμπεριστατωμένη αξιολογική κρίση είναι αδύνατη, ειδικά σ’ αυτή τη μονομερή θέαση. Τότε προς τι το…Ευαίσθητα αντανακλαστικά? Μη γελιέσαι. Σε λίγο θα σκουπιστούν οι στάχτες στο μπαλκόνι, τα χέρια θα πλυθούν, ο υπολογιστής θα κλείσει, τα φώτα θα σβήσουν και τα μάτια θα υποχωρήσουν για λίγες ώρες. Η τηλεόραση θα ξεχαστεί ανοιχτή, αντανακλώντας στο λευκό τοίχο του δωματίου. Στο κέντρο η φωτιά καίει. Στο κοιμισμένο χέρι θα διαγράφονται λάμψεις, πορτοκαλλοκόκκινης απόχρωσης. Καληνύχτα και μην τρομοκρατείσαι. Η ζωή συνεχίζεται, έτσι είναι πάντα. Για κάθε καθ’ υποβολή ανήμπορο παρατηρητή, εφήμερο αγανακτισμένο και ες αεί συνειδητοποιημένο. Οι εφιάλτες δεν κάνουν εξαιρέσεις, έπαψαν όμως να ξυπνούν.

(μηχανικά, πικρά, μπερδεμένα, ανώφελα, εν βρασμώ)

By Loan Me a Dime…

Advertisements

2 responses to “Σε Ζωντανή Μετάδοση

  1. Καληνύχτα και καλή τύχη σε όσους έπαψαν να ξυπνούν, λοιπόν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s