PHONOGRAM: RUE BRITANNIA

A Comic by Kieron Gillen & Jamie McKelvie

(Image Comics)

foto1.jpg

“Has a song ever changed your life? Did you ever wonder how?”Συμβαίνει κάτι που όλοι οι μουσικόφιλοι γνωρίζουν καλά. Συμβαίνει την πρώτη φορά που ακούς έναν δίσκο και αμέσως οι μελωδίες του, στέλνουν ένα θεϊκό τρέμουλο μέσα στις φλέβες και σ’ όλο σου το κορμί. Συμβαίνει να ξεκινάς κάποια στιγμή να ντύνεσαι σαν τους μουσικούς σου ήρωες, μια μπάντα ή ένας καλλιτέχνης να αλλάζει την μισή σου ζωή και μια ουγκιά συμμορφωμένων ήχων να συνωμοτεί για να πετύχει μια μαγεία που καραδοκεί εδώ και χρόνια. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, λίγοι είναι όμως εκείνοι που συνειδητοποιούν πως είναι κάτι παραπάνω από αυτό που συμβαίνει! Όλοι αυτοί ονομάζονται Phonomancers και η χώρα της αναζήτησης, Britannia!

foto2.jpg

H Britannia είναι νεκρή εδώ και 10 χρόνια. Κανένας δεν μιλάει πλέον γι’ αυτήν. Εκτός από τον phonomacer David Kohl, (ήρωα του κόμικ), o οποίος θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης, μέσα σε ένα νοσταλγικό κόσμο, για να μάθει τι απέγινε η θεά της britpop. Το εκπληκτικό graphic novel, PHONOGRAM: RUE BRITANNIA από την Image Comics, μας βουλιάζει χωροχρονικά σε πραγματικά μουσικά γεγονότα ξεκινώντας με τα σημερινά συγκροτήματα να είναι παντού, (Arctic Monkeys και σία), και μας οδηγεί σε ένα ταξίδι αναθύμησης της προηγούμενης δεκαετίας όπου μπάντες σαν τους Suede, Pulp, Manic Street Preachers, μεσουρανούσαν στην συγκεκριμένη σκηνή. Θεές της μουσικής, μάγοι σαν τον Constantine του Alan Moore, και άλλοι σουρεαλιστικοί και πραγματικοί χαρακτήρες, περιδιαβαίνουν στις σελίδες του κόμικ και φτιάχνουν μια ιστορία που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως ένα τραγούδι μπορεί να σώσει… ή να τελειώσει τη ζωή σου.

foto3.jpg

The DJ parasitizing from his retro-club’s crowd to achieve immortality. The girl rewriting her personality with a mix-tape. The boy selling out what a Goddess trapped in plastic told him to get an easy lay. And so on, through memory kingdoms, Faustian pop-pacts and a general avalanche of concepts.

foto4.jpg

Το σενάριο του Άγγλου Kieron Gillen είναι εκπληκτικό. Ο άνθρωπος φαίνεται πως γνωρίζει πολύ από μουσική και ειδικά εκείνη της δεκαετίας του 90′. Επίσης ξέρει να χειρίζεται τέλεια τον λόγο με διανοουμενίστικη διάθεση κάποιες φορές, γεγονός που σε κάνει να νομίζεις πως διαβάζεις ένα φανταστικό μυθιστόρημα. Το τελευταίο είναι κι ένα «μείον» αφού η γραφή του είναι ιδιαίτερη και θα δυσκολέψει λίγο εκείνους που τα αγγλικά τους δεν είναι σε υψηλό επίπεδο. Δένει το πραγματικό με το φανταστικό πολύ εύστοχα και σου δημιουργεί νοσταλγικές διαθέσεις, ενώ δεν κωλώνει καθόλου να εκφράσει την άποψή του για πολλά συγκροτήματα χώνοντας ατάκες μέσα στους διαλόγους του στυλ: «I fuckinhate Kula fuckinShaker»! Εξαιρετικό είναι επίσης το ευρετήριο στις τελευταίες σελίδες κάθε τεύχους όπου λειτουργεί και σαν ένα μίνι μουσικό λεξικό έτσι ώστε καταλαβαίνουν οι αμύητοι κάποια γεγονότα, μπάντες, και αργκό.

foto5.jpg

Το σχέδιο του Jamie McKelvie,(Long hot summer, Four letter worlds), είναι ασπρόμαυρο, λιτό και μοντέρνο. Βρίσκεται στο κλίμα του σεναρίου και το δυνατό του σημείο είναι τα εξώφυλλα του κάθε τεύχους όπου και παραποιεί γνώριμους και κομβικούς δίσκους της βρετανικής σκηνής. Ο McKelvie επίσης δίνει πολύ καλές εκφράσεις στους χαρακτήρες του κόμικ και χρησιμοποιεί διάφορα έξυπνα τρικάκια για background.

foto6.jpg

Ο Kieron Gillen περιγράφοντας το έργο του μας λέει: «And thats what Phonogram is. It’s my love letter to music. It’s an honest letter – I’ve been shacked up with her for long enough to know that she’s a bitch with a cruel tongue and will happily destroy people on a whim – but it’s still hopelessly in love with her. Songs have made me kinder, crueller, smarter, dumber, funnier, happier, sadder, better and worse, and Phonogram is me and McKelvie telling you all about it».

foto7.jpg

Υ.Γ: Το παρόν κόμικ, (όπως και πολλά άλλα στο παρελθόν), μου το υπέδειξε ο φίλος και φοβερός γραφίστας, Στέλιος Χέλμης. Ο Στέλιος μαζί με άλλα δύο τζάνκια της γραφιστικής έχει στήσει την δική του ομάδα, (TEChnical LOvers), κι ετοιμάζει μέσα στο χειμώνα μια έκθεση με posters από φανταστικές ταινίες καθώς κι ένα δικό του κόμικ σε σενάριο ενός φίλου του ποιητή.

By Arturo Bandini

foto8.jpg

Advertisements

6 responses to “PHONOGRAM: RUE BRITANNIA

  1. κοι ΑRTURO και ΣΤΕΛΙΟ περιμένουμε με αγωνία ! ! !

  2. Φαίνεται απίθανο!!! Ελπίζω να το βρω ονλάιν για αγορά!

  3. Ήδη μου το έστειλαν σήμερα από Amazon αγγλίας (όλον τον πρώτο κύκλο σε paperback!)….ανυπομονώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s