Ανασκόπηση 2007 by Rain Falls On Everyone

Φτωχό το 2007. . . Πολύ φτωχό. . . Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνεπάγεται την απουσία των καθιερωμένων αξιαγάπητων λιστών που με τόση λάγνα ανυπομονησία περιμένει ο καθένας μας κάθε χρόνο. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μας τραβάει. Δεν είναι το θέμα ότι κάποιος σχολιάζει την περασμένη χρονιά. Είναι η έννοια της λίστας , αυτής της παρουσίασης καλλιτεχνών κατά φθίνουσα σειρά που όσο πλησιάζουμε προς το τελικό top5 η αγωνία κορυφώνεται , τα ρίγη μας διαπερνούν λες και μας έχουν δέσει σε ένα δέντρο με ένα μήλο στο κεφάλι να δεχόμαστε καταιγισμό από επτάιντσα φρίσμπι. Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς από το Γιάννη Πετρίδη , πόσες φορές έχουμε κολλήσει τα αυτιά μας στο ηχείο να λέμε «’Αντε γεια μωρέ , τι σκατά νούμερο ένα , τι να μας πει μια λίστα , κτλ.». . . Πόσες φορές έχουμε ξεφυλλίσει έντυπα (στο παρελθόν , κυρίως) με βιασύνη και άγχος αν πετύχαμε το νούμερο ένα , αν έστω ο δείνα μουσικοκριτικός που εκτιμάμε πολύ άκουσε τα ίδια με εμάς φέτος , ή είμαστε ανάξιοι των αράδων του. . . Άλλες φορές έχουμε κράξει (δε θα ξεχάσω ποτέ κάτι βρισίδια απείρου κάλλους πάνω από τη λεκάνη της τουαλέτας διαβάζοντας Sonik) , διαφωνήσει , συμφωνήσει , ειρωνευτεί.. . Το σίγουρο είναι η αφιέρωση χρόνου , πακέτων τσιγάρων , ποτηριών καφέ και αλκοόλ και απείρων συζητήσεων στα πώς και τα γιατί μια λίστα να έχει το τάδε top10 από τους μουσικόφιλους. Είναι η ώρα να ευλογήσουμε τα γένια μας , να πάρουμε την εκδίκησή μας , να βγάλουμε το άχτι μας , να λυσσάξουμε βρε αδερφέ. Ευφρανθείτε , νεαροί μου.
Ελλοχεύει ένας κίνδυνος διόλου ασήμαντος , ωστόσο. Έχει να κάνει με κάποιες ευαίσθητες λέξεις , με κάποιες εκφράσεις που έχουν εξαιρετική χρηστική σημασία όσον αφορά στην τιτλοφόρηση των διαφόρων λιστών. Αυτές είναι συνήθως κάποια επίθετα , συνήθως , λ.χ. «αγαπημένος» , «καλύτερος» , «απαραίτητος» κτλ. Τα «καλύτερα άλμπουμ του 2007» δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τα «αγαπημένα μου άλμπουμ του 2007» , ή «αυτά που άκουσα περισσότερο το 2007» , ή «ό,τι έκατσε να ακούσω και μου άρεσε το 2007». Δεδομένου ότι έχουμε ξεκαθαρίσει αυτές τις ευαίσθητες διαφορές , μπορώ τώρα να πω με απόλυτη ελευθερία λόγου : Καλώς μας βρήκε το 2008 , εύχομαι να μας φέρει το άλμπουμ της δεκαετίας για την pop μουσική γιατί έτσι όπως πάμε. . . δε μας βλέπω.

ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2007

 • Το κομμάτι το οποίο μου «κόλλησε» τη χρονιά που μας πέρασε είναι ένα remix σε ένα περσινό κομμάτι των MIDLAKE :
MIDLAKE – ROSCOW (Beyond The Wizard’s Sleeve Remix)

Μπορείτε να το ακούσετε πηγαίνοντας στο εξής link : http://hypem.com/track/456833

 • Μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς :

INTERPOL – OUR LOVE TO ADMIRE
(Εκτός και αν οι Interpol αποφασίσουν να μετονομαστούν σε Editors.)

 • Πιο πολυσυζητημένο come back της χρονιάς :

ΤΗΕ SMASHING PUMPKINS – ZEITGEIST

smashing-2007.jpg
Εδώ θέλω να σταθώ λιγάκι. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο κύριος Corgan με τον κύριο Chamberlin βγάζουν ένα καλό δίσκο για τη σύγχρονη pop με αξιοπρεπή μουσικά θέματα , δεν είναι μόνο το ότι το promotion έγινε αποκλειστικά και μόνο από το internet «χτίζοντας» τo group και τον κύκλο του σχεδόν από την αρχή. Οι νέοι Pumpkins ποτέ δεν καπηλεύτηκαν το προηγούμενό τους υλικό , δεν είναι η επανένωση της αρπαχτής. Αυτό φάνηκε τόσο στα live της μπάντας που ήταν το απόλυτο σεβαστό tribute στους fans τους από την απουσία 7 χρόνων , όσο και από την όλη κίνησή τους στα ΜΜΕ και από την έκδοση και καινούριου EP την 1η Ιανουαρίου μέσα από το Itunes. Ο Corgan παλιότερα κατηγορήθηκε ως ψευτοευαγγελιστής διακηρύσσοντας την υπερανάπτυξη του διαδικτύου όσον αφορά στην αλληλεπίδραση καλλιτεχνών-κοινού και μέχρι πρότινος όλοι πίστευαν ότι είχε θαφτεί στα συντρίμμια της δικής του επανάστασης. Ωστόσο , επανέρχεται με 14 κομμάτια τον Ιούλιο του 2007 , κάνοντας την κριτική του για ό,τι συμβαίνει , συνέβη και φοβάται ότι θα συμβεί στον κόσμο υπό την καθοδήγηση του θείου Σαμ. Zeitgeist , άλλωστε σημαίνει «σημάδι των καιρών» , το εξώφυλλο με το άγαλμα της ελευθερίας να βυθίζεται στο νερό δεν είναι κάτι τυχαίο , χώρια την περιβόητη ταινία Zeitgeist που έχει βουήξει ο κόσμος στο διαδίκτυο. (σας προτρέπω να τη δείτε , θα σας διαφωτίσει με κάποιες εξαιρετικά σοκαριστικές πληροφορίες : www.zeitgeistmovie.com) Στίχοι με έμμεση πολιτική κριτική από μια μπάντα που έχει άμεση σχέση με μια τεράστια μερίδα του pop κοινού , σε μια Αμερική πιο συντηρητική από ποτέ. Μουσική , η οποία ναι μεν δεν μπορεί να συγκριθεί με την προηγούμενη περίοδό τους , αλλά είναι κάτι το εξαιρετικό αναλογιζόμενοι τόσο το μούδιασμα στη σύνθεση κομματιών από τη μεριά του group , όσο και το χαμηλό επίπεδο που επικρατεί σήμερα στον κιθαριστικό ήχο. Οι Smashing Pumpkins κάνουν τα πρώτα βήματα εξόδου από την άβυσσο που καταδίκασαν τους εαυτούς τους 7 χρόνια πριν. Οφείλω να πω ότι περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο album του group.
 • Μεγαλύτερο σούργελο της χρονιάς που πέρασε :

Η DIY (Do It Yourself) λογική σε κάποιες (σε πολλές??!!) ελληνικές μπάντες στηριζόμενοι πάντα στις βλαχαδερές μας καταβολές , συνεχίζοντας να καταδικαζόμαστε σε εγχώρια εκτρώματα της ακουστικής μας αισθητικής. Όλη η «εναλλακτική» αποκτήνωση που βιώσαμε πέρσι από βλάχους μουσικογραφιάδες και κομπλεξικούς χωριάτες.

 • Η καλύτερη ελληνική εναλλακτική δισκάρα της χρονιάς :

The Prefabricated Quartet – Side the Sail
Με μόλις 139 (!!!??!!!) friends στο friend list στη σελίδα τους στο myspace (http://www.myspace.com/theprefabricatedquartet) και γενέτειρα τη Θεσσαλονίκη , οι The Prefabricated Quartet είναι φιναλίστ στο φετινό Garden State Film Festival (http://www.gsff.org) , ενώ είχαν παίξει live το καλοκαίρι στο Synch festival. Κινηματογραφική μουσική , gloomy post rock , ευαίσθητο σκοτάδι , τσέλο , κιθάρες , απαλά φωνητικά , λυρισμός , προσεγμένη παραγωγή και ψυχεδελικές ενορχηστρώσεις . Από τους καλύτερους δίσκους που άκουσα φέτος γενικά. Μια ωραία κριτική είναι αυτή του mic : http://www.mic.gr/cds.asp?id=12748

 • Δίσκοι άξιοι προσοχής τη χρονιά που μας πέρασε : (με αλφαβητική σειρά)
65dos07.jpg berg07.jpgamon07.jpegbjork07.jpgefterklang07.jpgez3kiel07.jpgodawas07.jpgpianomagic07.jpgnational07.jpg
!!! – Myth Takes
65daysofstatic – The destruction of small ideas
Amon Tobin – Foley room
Berg Sans Nipple – Along the quai
Bjork – Volta

Bloc Party – Hunting for witches
Cinematic Orchestra – Ma fleur
Do Make Say Think – You , you’re a history in rust
Editors – An end has a start (το come back των Interpol που λέγαμε)
Efterklang – Under giant trees
EZ3kiel – Naphtaline

French Teen Idol – Enlightened false consciousness
Giardini Di Miro – Dividing opinions
Gogol Bordello – Super taranta
iLiKETRAiNS – Elegies to lessons learnt
m83 – Digital shades Vol.1
Mono – Phoenix tree (EP)
Mum – Go smear the poison ivy
The National – Boxer
Odawas – Raven and the white light
Piana – Eternal castle
Piano Magic – Part monster
The Prefabricated Quartet – Side the sail
Radiohead – In rainbows
The Smashing Pumpkins – Zeitgeist
Advertisements

3 responses to “Ανασκόπηση 2007 by Rain Falls On Everyone

 1. tha diafoniso gia tin ftoxeia tou 2007. stin prospatheia mou na katartiso tin prosopiki mou lista pelagosa kai afisa apekso arketa album pou agapisa olo afto to xrono (vevaia, gia mena i xronia stigmatizetai perissotero apo apogoitefseis pou mou epifilaksan kapoioi iroes mou-vlepe smashing pumpkins).

  as einai. efxes gia perissotera lampra album mesa sto 2008

 2. Rain Falls On Everyone : Η αλήθεια είναι ότι το 2007 είχαμε τις απογοητεύσεις μας. . . Εμένα μου φάνηκε φτωχός χρόνος όσον αφορά στην pop μουσική. Κάποτε υπήρχαν αξιόλογα πράγματα (βλέπε και τους smashing pumpkins που ανέφερες , ακόμα και αυτοί τον έριξαν τον πήχη) σε μαζική απήχηση. Λίγες μπάντες μας ενθουσιάζουν πια με το υλικό τους , όλα έχουν μπει στο μπλέντερ των ηχείων 2.1 . Βέβαια , όπως θα δεις οι λίστες του καθενός εδώ διαφέρουν ανάλογα με τον ήχο στον οποίο τείνει ο καθένας προσωπικά. Λίγα πράγματα με ενθουσίασαν φέτος. . . Αν είναι να βγαίνουν μόνο 30 δίσκοι που να μας ενθουσιάζουν πια , ε τότε αυτό είναι φτώχια. Όσο μπορούμε να κρατάμε τον πήχη ψηλά. Δεν αντιλέγω ότι βγήκαν καλοί soul , jazz , ροκαμπιλάτοι , ψυχεδελικοί και r’n’b δίσκοι (βλέπε τη λίστα του Loan Me A Dime ως τώρα) , αλλά εμένα με ενοχλεί η εμμονή της μουσικής βιομηχανίας σε ό,τι είναι ρετρό. Μου αρέσουν τα φρέσκα πράγματα , τα αιρετικά και τα καινοτόμα. Από αυτήν την άποψη είμαστε λίγο πίσω. Και δεν μπορούμε πια να περιμένουμε τους δίσκους των Radiohead για να θυμόμαστε ότι υπάρχει και ηλεκτρονική μουσική , ή τη Bjork για να μας κάνει να κοιτάξουμε κάτι πιο avant garde. Το post rock από την άλλη μεριά έδωσε ό,τι ήταν να δώσει εδώ και καιρό. . . Εν κατακλείδι , η δική μου ένδοια έχει να κάνει με παντρέματα ήχων , με παράξενα υβρίδια και ήχους καινούριους , μπασταρδέματα μυστήρια. Πρέπει να ξεπεράσουμε το Ok Computer στη δεκαετία των 00’s , εκτός και αν δεν μπορεί ένας δίσκος από μόνος του να το κάνει αυτό , αλλά η αλλαγή η οποία έχει επέλθει στο σύνολο της επίδρασης της μουσικής στη ζωή μας μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο , δεν παύω να έχω μεσσιανικές βλέψεις , καθώς ό,τι και να συμβεί , ένας καλός δίσκος είναι πάντα ένας καλός δίσκος. Και το ευρύ κοινό ακούει ό,τι είναι χάλια , ή ό,τι είναι πραγματικά καλό.

 3. simfono oti den iparxoun me tin sixnotita pou tha ithela (thelame) albums pou gnisia tha se ksafniasoun, pou tha sou poun kati entelos neo (i esto kati palio me mia anapantexa nea sintagi).

  kapou katalavaino vevaia tin atolmia tous, kathos i sigxisi tis mousikis viomixanias den afinei stous perissoterous perithoria dimiourgikou aplomatos.

  i idia omos afti sigxisi dinatai na odigisei se efxaristes ekplikseis kirios apo ekeinous pou den exoun na diafilaksoun kamia fimi. eimai sigouros oti tora pou grafo kapou kataxoniasmeno se ena blog i se mia selida tou myspace krivetai to pio sinarpastiko neo sigkrotima. i anaziti tou me tsantizei kai me enthousiazei taftoxrona…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s