Explosions In The Sky live at An Club , Athens 2/2/08

Δε θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη μέρα για να γίνει το live των Explosions In The Sky. Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας , ξύλο , ρόπαλα , μαχαιρώματα και φωτιές. Η τρομοκρατία των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την περιοχή των Εξαρχείων έδινε και έπαιρνε , συρήνες ασθενοφόρων , περιπολικών και κόσμος στο δρόμο φοβισμένος , φάτσες περίεργες , ατμόσφαιρα δηλητηριασμένη με χημικά. Αφού μάθαμε ότι τελικά η συναυλία θα γινόταν κανονικά , η επόμενη σκέψη ήταν μία : «Πώς φτάνουμε τώρα Εξάρχεια?» Η ταλαιπωρία και ο φόβος του γράφοντα υποθετικών επεισοδίων στην περιοχή εγγύς του Πολυτεχνείου έκαναν την πρόσβαση στο ΑΝ δύσκολη. Ο ενθουσιασμός για τους Explosions In The Sky είχε γίνει καπνός.

img_0211.jpg

Αποφεύγοντας «ύποπτους» δρόμους η άφιξη στο ΑΝ ήταν καθόλα φυσιολογική. Τώρα το αίσθημα εγρήγορσης και ενθουσιασμού για το live είχε αντικαταστήσει την προηγούμενη ψυχολογική ετοιμότητα σε περίπτωση «κακών» συναπαντημάτων. Μέχρι τις 22:30 έμπαινε κόσμος , μέχρις ότου το ΑΝ έγινε το κονσερβοκούτι που περιμέναμε. Η συναυλία ήταν sold out , άλλωστε. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Πριν καλά καλά εμφανιστεί ο Eluvium ως support ο χώρος είχε μετατραπεί σε μία αξιοζήλευτη σάουνα. Το κοινό απτόητο. Μήτε τα επεισόδια , μήτε η υψηλή θερμοκρασία κατάφερναν να κάμψουν τις αντιστάσεις του.

img_0214.jpg

Ναι , το κοινό παρέμεινε απτόητο. Ακόμα και όταν ο Eluvium βγήκε με μετριοφροσύνη και μας «ζέστανε» , κυριολεκτικά , περεταίρω , κάνοντάς μας δώρο ένα βαρετό μισάωρο της υπομονής συνοδευμένο από φτωχά μουσικά θέματα τα οποία ήταν απαράδεκτα χρονικώς επιμηκυμένα. Υπήρχαν στιγμές που πιστεύαμε με τους γύρω ότι δεν πρέπει να είχε καταλάβει την ύπαρξη στο χώρο 500 υγρών θλιμμένων ηλιοτροπίων. Δε βαριέσαι. Έπειτα από την περιπέτεια για να φτάσουμε στο ΑΝ και την μετατροπή του σε κολαστήριο , είχαμε και ένα μισάωρο αργής και βασανιστικής ακουστικής εμπειρίας. Η ώρα 23:15 περίπου και ο Eluvium άδειασε τη γωνιά του , γεγονός το οποίο εκτιμήθηκε δεόντως από το κοινό , που τον αντέμειψε με ένα γενναιόδωρο χειροκρότημα και κάποια σχόλια όπως «Φτάνει , άντε τα λέμε , έλεος κτλ.». (εκεί που βρισκόμουν , τουλάχιστον , αυτά άκουσα)

img_0216.jpg

Και ξαφνικά , ο συγκρατημένος ενθουσιασμός μας από όλα τα βάσανα που περάσαμε για να είμαστε παρόντες στο ΑΝ εκείνη τη μέρα δικαιώθηκε πανηγυρικά. Οι Explosions In The Sky ανεβαίνουν ορεξάτοι και με πολύ καλή διάθεση πάνω στη σκηνή. Ο Munaf Rayani μπροστά από το μικρόφωνο μίλησε ελληνικά που , προφανώς είχε απομνημονεύσει. Δεν είπε και λίγα. Ευχαρίστησε που βρισκόμαστε μαζί τους και είπε και άλλα που ο γράφων δε θυμάται , αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει σε κανένα live που το συγκρότημα δε μιλούσε ελληνικά. Είπε πολλά. Καθόλου άσχημα για έναν Τεξανό. Πώς τα είχε απομνημονεύσει? Και ,επιτέλους , ανάσα. Μια ανάσα γεμάτη ορμή και πολλά υποσχόμενη. First Breath After Coma. Η μπάντα στα καλύτερά της , ο ένας κιθαρίστας να ταξιδεύει με μια σκηνική παρουσία λες και είχε χαθεί στη θάλασσα του ήχου. Κολυμπούσαν μέσα στη δίνη της μουσικής τους μαζί μας. Οι Explosions In The Sky να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με ένα σεβασμό προς το κοινό σε ένα κολαστήριο ιδρώτα.

img_0220.jpg

Δικαιολογώντας πλήρως τη φήμη τους όσον αφορά στις ζωντανές τους εμφανίσεις , το συγκρότημα έπαιξε έντονα , με όρεξη και περίσσειο ενθουσιασμό. Δεν ήταν ένα απλό show , μια συνηθισμένη καλή live εμφάνιση. Ήταν μια εμπειρία ανταλλαγής χημείας και ενέργειας κοινού – καλλιτέχνη. Τα συναισθήματα όλων ήταν έντονα , δεν υπήρξε καμμία αδύναμη στιγμή. Τα πάντα φαίνονταν σαν ιεροτελεστία από τη μεριά του συγκροτήματος που έπαιζε με μια ορμή λες και είναι η τελευταία συναυλία τους. Κάθε λίγο κούρδιζαν τις κιθάρες τους , το μπάσο , ενώ τα drums ήταν γεμάτα και δυνατά. Τόσο πολύ κατέθεταν την ψυχή τους , που στο The Birth And Death Of The Day , ο Munaf Rayani δεν μπορούσε να παίξει lead guitar από τα χτυπήματα που της έδινε και την έκσταση στην οποία είχε επέλθει. Όλοι μας ήρθαμε σε μουσική έκσταση.

img_0237.jpg

Απουσία encore , όπως είναι το σύνηθες σε post rock συναυλίες , οι Explosions χαιρέτησαν το κοινό και διά στόματος διερμηνέα – υπάλληλου της Alterground ο Munaf Rayani εκ μέρους του συγκροτήματος ξαναευχαρίστησε το κοινό που ήταν μαζί τους , υποσχέθηκε ότι θα ξανάρθουν και ότι ήταν μια από τις καλύτερες συναυλίες της ζωής τους. Αν έλεγε αλήθεια , δε θα ήταν καθόλου παράλογο. Αν , πάλι , μας είπε ψέμματα , τότε πρόκειται για μία από τις καλύτερες live μπάντες τη σήμερον ημέρα. Μέσω του διερμηνέα εξέφρασε το θαυμασμό του στο κοινό και στους «θεούς αυτής της χώρας». (συγχωρήστε με που δε θυμάμαι λεπτομέρειες , αλλά η εμφάνιση ήταν συγκλονιστική και όλα ήταν πολύ έντονα)

img_0242.jpg

Ο ήχος ήταν καταπληκτικός , καλύτερος και από τη συναυλία των Γιαπωνέζων Μοno λίγους μήνες νωρίτερα. Αισιόδοξες , μελαγχολικές κορυφώσεις , ένταση και ορμή. Δεν υπήρχε μεγάλη αναντιστοιχεία μελωδιών σε σχέση με τις επίσημες κυκλοφορίες τους. Αυτή ήταν μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Advertisements

8 responses to “Explosions In The Sky live at An Club , Athens 2/2/08

 1. Όταν ένα συγκρότημα ΕΠΙΛΕΓΕΙ (γιατί το LEAD συγκρότημα ΕΠΙΛΕΓΕΙ) ποιά μπάντα θα παίξει support μαζί της, πιστεύεις ότι το κάνει χωρίς searching; Δηλαδή γράφει στα @@ της το ποιός θα ανοίξει τη συναυλία και το μόνο που τη νοιάζει είναι να take the money and run; Ή από την άλλη κάθε μικρό group, τρέχει ξεροσταλιασμένο και ζητάει ένα κομματάκι ψωμί και να το συμπεριλάβουν ως support στο tour τους ή έστω για να τους καθαρίζει τα σώβρακα; Ο Eluvium λοιπόν βρίσκεται στην ίδια εταιρία με τους Explosions οι οποίοι και ζήτησαν τη συμμετοχή του αφού τον εκτιμούν αφάνταστα (σαν τη φαντασία που δεν έχεις εσύ, ένα πράγμα). Όσο για τα «φτωχά μουσικά θέματα» τί να σου πω…για τα μπάζα maybe.

 2. Loan Me a Dime & Arturo Bandini & coldmushrooms:Λίγη ψυχραιμία.Σχετικά με τις support μπάντες, έχουμε δει τους Πυξ Λαξ να παίζουν πριν τους REM και τους Mary and the Boy πριν τους Four Tet & Steve Reid.Το ότι ένα συγκρότημα ανοίγει μια συναυλία δε σημαίνει πως η αξία του εξομοιώνεται με τους headliners,όπως ισχύει και το αντίστροφο.Στο προκείμενο, σχόλια επί προσωπικού «σαν τη φαντασία που δεν έχεις εσύ, ένα πράγμα», «για τα μπάζα maybe» είναι αστεία…surely.Εάν υπάρχει κάτι ουσιαστικό να ειπωθεί,ok.Ειδάλλως ερμηνεύονται σαν μερικές άναρθρες επαρμένες κραυγές που αν επιθυμούν face control σε γνώμες και χώρους, καλύτερα να στοιχειοθετούν απόψεις για τα σκυλάδικα.

 3. Rain Falls On Everyone : Καταρχάς διαφωνώ κάθετα. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με εκ διαμέτρου αντίθετη λογική. Όσον αφορά στην επιλογή των EITS για το support τους , ίσως να έχεις δίκιο. Μπορεί εκείνοι να το επέλεξαν. Αυτό σε μένα τους εξυψώνει ακόμα περισσότερο γιατί είναι και καλοί , συμπονετικοί άνθρωποι , πέρα από υπομονετικοί. Δεν έχω ακούσει το δίσκο του Eluvium , ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα με διαφορετική ενρχήστρωση , αλλά το support του εκείνη τη μέρα ήταν μια άνευ ουσίας μανιέρα. Το ότι χειροκροτούσαν 30 άτομα κάθε φορά που τελείωνε ένα κομμάτι και το ότι χειροκρότησε το σύμπαν όταν τελείωσε δεν ήταν τυχαίο. Και είναι ένα γεγονός που θα το θυμάσαι γιατί μάλλον ήσουν και εσύ παρών από ό,τι κατάλαβα.

  Δεν ξέρω αν τους καθαρίζει σώβρακα ο (πώς τον είπαμε). . . , αλλά καμμιά καλτσούλα θα τους την πλένει που και που.

  Έγραψες :
  «αφού τον εκτιμούν αφάνταστα (σαν τη φαντασία που δεν έχεις εσύ, ένα πράγμα)»

  Ευχαριστώ για το προσωπικό σχόλιο , το παίρνω ως κοπλιμέντο , αφού κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί για τη φαντασία μου στο παρελθόν.

  Έγραψες :
  «Όσο για τα “φτωχά μουσικά θέματα” τί να σου πω…για τα μπάζα maybe.»

  Ίσως να είναι σχετικό το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια του μουσικού θέματος. Αν υποθέσουμε ότι έχω μια αλληλουχία νοτών η οποία παραμένει ως έχει και ως μέτρο , χωρίς να υπάρχει ίχνος εμπλουτισμού και τραβάει για κάνα πεντάλεπτο , ε , δεν είναι λίγο βαρετό? Στα κομμάτια των EITS ας πούμε υπάρχει εναλλαγή , υπάρχει αλλαγή στο μέτρο , εμπλουτισμός. Όσο το «για τα μπάζα» , θα το εκλάβω και αυτό ως κοπλιμέντο , αφού κανείς δεν έχει σχολιάσει τόσο έντονα σε κείμενο που έχω γράψει.

  Φιλικά και συμπονετικά , καλή συνέχεια.

 4. Σεισμός 5,5 ρίχτερ στην Πάτρα.
  κάτω η χούντα.
  Ζήτω ο βασιλιάς.
  Αιντά.

 5. ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο ΛΑΟΣ!

 6. coldmushrooms:
  Πίτσες??!!
  Εγώ δεν είδα καμία πίτσα.

 7. ποιος της αεκ;

 8. Ρε blue τρίφτη αντε πέταξε κανένα κορνέ να χαλαρώσουν τα νεύρα σου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s