Overdub # Τεύχος 2 # Φθινόπωρο 1995 # 600 δρχ. (Συνέντευξη Tindersticks)

overdub.jpg 

Πέρασαν κιόλας δεκατρία χρόνια. Το δεύτερο τεύχος του εξαιρετικού fanzine Overdub που εξέδιδε ο Χρήστος Καρράς, (συντάκτης του Muzine πια μεταξύ άλλων),  κυκλοφορούσε σε όλα τα σεσημασμένα μέρη της πόλης και στο εξώφυλλό του ο Stuart Staples στεκόταν μπροστά από ένα τασάκι με λευκό πουκάμισο και μαύρο σακάκι. Ήταν η εποχή που οι Tindersticks είχαν κυκλοφορήσει το δεύτερό τους αριστούργημα και επισκέπτονταν την χώρα μας για μια συναυλία που ο Arturo Bandini τουλάχιστον, θα θυμάται για ολόκληρή του τη ζωή. Οι αφορμές για να θυμηθώ και να παρουσιάσω εκείνο το τεύχος είναι δύο. Πρώτον: οι Tindersticks φέτος κυκλοφόρησαν ίσως τον πιο αδιάφορο δίσκο της καριέρας τους αφήνοντάς με να αναρωτιέμαι τον λόγο της επανασύνδεσής τους και δεύτερον ένα τραγούδι που είχα τουλάχιστον δέκα χρόνια να το ακούσω. Το κομμάτι λεγόταν Fall, είχε την υπογραφή των Sundome and the night και άνοιγε την κασέτα Alternative Ornaments που συνόδευε το συγκεκριμένο τεύχος του Overdub. Μια κασέτα που μεταξύ άλλων περιείχε τραγούδια των, Jeff Kelly, Manor Astroman?, Nectarine#9, Goya Dress, κ.α. Εκτός από την αποκλειστική συνέντευξη του David Boulter που παρουσιάζουμε υπήρχαν θέματα για τους Green Pajamas, Anne Clark and Martyn Bates, Terence McKenna, κ.α.

Ας δούμε τι έλεγε ο David δεκαοχτώ χρόνια πριν λοιπόν και όσοι το έχετε, ξαναβάλτε να ακούσετε το εξαιρετικό Fall των Sundome and the night.

 

overdubinside.jpg

 

Overdub: Τα τραγούδια σας είναι αν μη τι άλλο εμπνευσμένα. Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;

David Boulter: Νομίζω ότι ο καθένας έχει την έμπνευσή του. Οι καλύτερες στιγμές είναι όταν γράφουμε όλοι μαζί δημιουργώντας τραγούδια.

OD: Γιατί η αντίθεση των τίτλων No more affairs και Plus de Liaisons (=περισσότερες σχέσεις); Υπάρχει για σας κάτι διαφορετικό ανάμεσα στα δύο τραγούδια;

DB: Ο τίτλος έτσι μας βγήκε. Η μόνη διαφορά είναι η γλώσσα. Το ένα είναι γραμμένο στα αγγλικά και το άλλο στα γαλλικά. Απλά είχαμε αυτή την ιδέα. Ήταν κάτι που θελήσαμε να κάνουμε.

OD: Πως προέκυψε η συνεργασία σας με την Carla;

DB: Όταν γράφαμε το Travelling Light ακούγαμε Walkabouts και μας άρεσαν πολύ. Μας κίνησε το ενδιαφέρον η όμορφη φωνή της Carla και είδαμε ότι της πήγαινε το τραγούδι εξ’ ου και η ηχογράφηση. Πήγε πολύ καλά και έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τους Chris & Carla στο τελευταίο τους άλμπουμ.

OD: Πως είναι οι σχέσεις των Tindersticks; Τσακώνεστε ποτέ;

DB: Οι σχέσεις στο συγκρότημα είναι πολύ καλές. Φυσικά υπάρχουν προστριβές άλλοτε έντονες άλλοτε μικρές, όπως συμβαίνει σε οποιοδήποτε στενή προσωπική σχέση αλλά αυτό προσθέτει στη μουσική που δημιουργούμε.

OD: Πως αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε ορχήστρα στον δεύτερο δίσκο σας;

DB: Στον πρώτο μας δίσκο, όταν θέλαμε να δώσουμε έμφαση στα έγχορδα, ο Dickon μπορεί να έκανε μέχρι και 20 overdubs με βιολί στην αρχική ηχογράφηση. Αυτή τη φορά είχαμε την ιδέα να τον αφήσουμε να ξετυλίξει τις ιδέες του πιο ελεύθερα και να παίξει και με άλλους μουσικούς. Το αποτέλεσμα ήταν καλό αλλά αυτό το πείραμα είναι ανεξάρτητο από το πως παίζουμε ζωντανά ή στο studio.

OD: Απ’ ότι καταλαβαίνω όταν σας ακούω, η μουσική σας εκπορεύεται από οδυνηρές και βασανισμένες ψυχές. Έχω δίκιο;

DB: Νομίζω ότι η ιδέα της οδύνης και του μαρτυρίου είναι κάπως υπερβολική. Στη μουσική μας υπάρχει σκοτεινή και φωτεινή πλευρά. Η σκοτεινή μπορεί να είναι θλιμμένη και η θλίψη είναι κάτι που το έχει νιώσει ο καθένας μας. Εμείς απλά πιάνουμε στιγμές θλίψης και τις δουλεύουμε σε σχέση με τα συναισθήματά μας.

OD: Αλήθεια σας αρέσει να πίνετε;

DB: Ναι μας αρέσει το αλκοόλ. Συνήθως όταν γράφουμε ή είμαστε στο studio δεν συνηθίζουμε να πίνουμε. Όταν παίζουμε ζωντανά είναι μπερδεμένο, συνήθως μετά ακολουθούν πολλές ώρες ποτού. Αγαπημένα μας ποτά: σαμπάνια, βότκα, ιρλανδέζικο ουίσκι και κόκκινο κρασί. 

OD: Πιστεύετε ότι σας έχει βοηθήσει ο μουσικός τύπος και κατά πόσο σας επηρεάζει η στάση του απέναντί σας;

DB: Όχι δεν νομίζω. Απλά το θέμα δεν μας απασχολεί και ιδιαίτερα…

OD: Είσαστε κατά τα φαινόμενα υπερπαραγωγικοί. Μήπως φοβάστε μήπως εξαντληθούν οι ιδέες σας;

DB: Την κάθε ιδέα την πάμε όσο μακριά γίνεται. Έτσι έχουμε εξαντλήσει οτιδήποτε έχουμε γράψει και υπάρχουν ακόμη πολλά που θέλουμε να κάνουμε. Όταν αυτό σταματήσει το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς.

OD: Τι μουσική ακούτε και ποιούς μουσικούς θαυμάζετε;

DB: Μας αρέσει οποιοσδήποτε προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Οι Pavement θεωρούμε ότι έχουν κάτι να πουν. Μας αρέσουν εξάλλου πολύ και οι Walkabouts. Επίσης ακούμε πολλά soundtracks, jazz, soul, οτιδήποτε καλό.

OD: Θα κατεβείτε καθόλου στην Ελλάδα για συναυλίες;

DB: Ελπίζουμε ότι θα γίνει γύρω στον Νοέμβρη, Δεκέμβρη αυτού του χρόνου. Είναι στα σχέδιά μας.

OD: Τι γνωρίζετε από ελληνική μουσική;

DB: Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά ακούσματα. Μόνο την γνωστή φολκλόρ μουσική. 

Συνέντευξη: Χρήστος Καρράς

Μετάφραση: Ελένη Βασιλακάκη

Οι συνεργάτες του Χρήστου Καρρά για το συγκεκριμένο τεύχος ήταν οι: Ελένη Βασιλακάκη, Θανάσης Γιαννακόπουλος, Θοδωρής Γιαννόπουλος, Νίκος Ζιώγας, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Γιάννης Κοντός, Νικολέτα Χατζοπούλου.

casette.jpg 

…by Arturo Bandini

Advertisements

6 responses to “Overdub # Τεύχος 2 # Φθινόπωρο 1995 # 600 δρχ. (Συνέντευξη Tindersticks)

  1. Στον ουρανό το γύρευα και στη γη το βρήκα. Ενώ έχω κρατήσει την κασσέτα, έχω χάσει το τεύχος. Έτσι δεν ξέρω από ποιο άλμπουμ των Sundome and the night είναι το θεϊκό Fall. Δες το και πες μου. Από αυτή την κασέτα είχα ακούσει για πρώτη φορά το «Έγινε Απώλεια Η Συνήθειά Μας» πριν κυκλοφορήσει επίσημα και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Και φυσικά το Marching To The Moon από το Private Electrical Storm του Jeff Kelly.
    Άψογο flashback mister Bandini.

  2. Overdub, Merlin’s Box και χίλια άλλα δυο fanzines…Η χρυσή εποχή πέρασε αναπιστρεπτί…Ποιος ενδιαφέρεται πια…

  3. Λέγεται Dev Hynes η αλλιώς Lightspeed Champion και κυκλοφόρησε ένα πολύ συμπαθητικό άλμπουμ με τίτλο Falling Off the Lavender Bridge κάτι ανάμεσα σε ποπ,ροκ,σουλ ο τύπος έπαιζε πανκ στο ξεκινημα του με τους Test Icicles, σχωρνάτε με αλλά δε τους ξέρω το κλιπ είναι χαρακτηριστικό δείγμα

    Για τους CHARADES πάλι δε γνωρίζω τίποτα αλλά το mini lp τους en ningun lugar είναι ένα καλό σεμινάριο για τη ψυχεδελική ποπ ιδανικό δισκάκι για να ξεκνάει κανείς το πρωινό του,τα τραγούδια που περιέχει είναι μέσα στη φρεσκάδα και το κέφι μάλλον Ισπανοί πρακαλείται ο αργόσχολος Kiyisayito να σταματήσει για λίγο την ακρόαση του accelerate και να μας διαφωτίσει δεν τον στείλαμε να μάθει Ισπανικά για να τη πέφτει στα πιπίνια!!!

  4. Loan Me a Dime:BLACK KEYS,BLACK KEYS,BLACK KEYS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΤΟ ΝΕΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ DANGER MOUSE.ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠ’ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ MOJO Ή ΑΠΟ ΕΔΩ http://www.myspace.com/theblackkeys

  5. Arturo Bandini: Vertigo, το άλμπουμ των Sundome and the night λεγόταν Reverend Ripov’s Media Meltown, απορώ που δεν το έχεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s