A “Psych” Trio (Touch, East Side Kids, Andwella)

Ελεύθερο θέμα: Τρεις τυχαίοι, αλλά συγγενείς, δίσκοι. Μια τηλεγραφική επισκόπηση. Ο τίτλος δεν αποτελεί σεξουαλικό υπονοούμενο.

Ο πλουραλισμός είναι θαυμαστός, και σαφώς ευρύς, στο άλμπουμ που τα χέρια του άνοιγαν απλόχερα για να σ’ αγκαλιάσουν και για να πετάξουν μαζί σου στο σύμπαν. Ήταν 1969, όταν οι Touch απ’ το Oregon, δεν έπαιρναν απλά τα απαγορευμένα στενά για να κόψουν δρόμο για το ψυχεδελικό σπίτι τους, αλλά αναπροσαρμόζονταν μέσα στον παραισθησιογόνο πειραματισμό της εποχής, μέσα από έναν jazz (“Alesha and Others”), avant garde έως και progressive συλλογισμό, αυθόρμητα αιτούμενοι τριπαρισμένη υποκειμενικότητα. Κοινώς, αυτός ο ομότιτλος δίσκος στην Coliseum (Stereo, DS 51004) συντονίζεται στα ανομοιογενή του μέρη, από μια διάθεση εισχώρησης και σε άλλα ιδιώματα, χωρίς όμως πομπώδεις υπαινιγμούς. Άλλωστε τα φωνητικά τού Galluci, αργότερα παραγωγού της Elektra, δεν υποδηλώνουν μανιερίστικους μαθηματισμούς, αντιθέτως καλλίγραφη αισθητική άποψη και εξερευνητικά εσώψυχα.

Πιο ξεκάθαρα ψυχεδελικοί pop, της Sunset Strip σχολής μάλιστα, ήταν οι East Side Kids. «Peace, love, sex, drugs and rock and roll» δηλαδή, όπως και περιγράφεται σε μια διαδικτυακή συνέντευξη απ’ τον ντράμερ τους Danny Belsky, ο οποίος όμως είχε αφήσει την μπάντα πριν την ηχογράφηση του μοναδικού τους lp, με τίτλο “The Tiger And The Lamb” (UNI 73032). Flower λογική, ποτισμένη απ’ τον καιρό που πέρασαν στην California, με κάποια απ’ τα τραγούδια γραμμένα απ’ τον H. Wesley Watt (Euphoria), δεν καινοτομούν ούτε εντυπωσιάζουν όσο, ας πούμε, στο εξώφυλλο, απ’ την άλλη όμως, η ανεπιτήδευτη αφέλειά τους σε βάζει στο λούκι περί ειλικρινών προθέσεων, αν μάλιστα έχεις φάει σκάλωμα και επιθυμείς να γεμίσεις τη δισκοθήκη σου με μερικά obscure τέτοια δείγματα. Όσο σκέφτεσαι πως δεν έχεις να πεις και πολλά περισσότερα, φτάνει το κλείσιμο με εκείνη την εκτέλεση του “Dancing In The Street” που διαρκεί και οχτώ λεπτά, ανάθεμα τη! Καλώς ή κακώς, αλλού δεν θα τη βρεις, οπότε παράβλεψε τα λοιπά και περιορίσου.

Εφόσον πέρασε το Πάσχα, πήγαν στράφι οι, λιγοστές είναι η αλήθεια, δισκογραφικές επανακροάσεις που είχαν μια σχετική αναφορά στον Χριστό. Βέβαια, ο δίσκος που στο εξώφυλλό του, συνοδεία του τίτλου “World’s End” (Reflection REF 1010), δεσπόζει το σκοτεινό κεφάλι τού Ιησού, ουδεμία σχέση έχει με θρησκευτικά αισθήματα. Αν και η λίγο τραβηγμένη μου ακουστική φαντασία, συσχετίζει το ομότιτλο κομμάτι (στο ορχηστρικό πρώτο μέρος που είναι και η μοναδική μη σύνθεση τού leader David Lewis) με βιβλικές ιστορίες. Κατά τ’ άλλα, οι Andwella, που νωρίτερα είχαν κατέβει απ’ τη Βόρειο Ιρλανδία στο Λονδίνο, έχοντας μετονομαστεί από Method σε Andwella’s Dream κι έχοντας κυκλοφορήσει ήδη ένα άλμπουμ, ήταν μια απ’ τις τόσες παραπεταμένες psych/prog μπάντες. Στο συγκεκριμένο δίσκο τού 1970 όμως, ο ήχος τους έγινε πιο πλουραλιστικός και περισσότερο εύπεπτος, με το πεδίο του να εκτείνεται απ’ την pop συμφωνία τού “Lady Love” έως τα απομεινάρια ενός κομματιού που θα μπορούσαν να είχαν γράψει οι Band, όπως το “Back On The Road”. Έως και αργόσυρτο r&b διακρίνεις (“I Got a Woman”) στον κόσμο τεσσάρων μουσικών που φάνηκε πως εύκολα τα έβγαζαν πέρα με ότι πέρναγε απ’ τ’ αυτιά τους, κι απλά θέλησαν να το προσφέρουν χωρίς να αποσκοπούν σε περγαμηνές. Έφτιαξαν μονάχα κάποιους ήχους που, πέραν των εμφανών μουσικών αναφορών τους, θυμίζουν πως γέρνει ο ήλιος όταν σουρουπώνει.

Advertisements

One response to “A “Psych” Trio (Touch, East Side Kids, Andwella)

  1. Το comment περιμένεις με τις ψείρες που ανεβάζεις;
    Σε σώνει το Andwella’s Dream που δεν όμως ψειραλέικο.
    Μέρα που’ναι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s