Rain falls on everyone

Ο γραπτός λόγος , αν και η ανωτέρα των τεχνών , δεν παύει να υστερεί όταν πρόκειται να αλληλεπιδράσει υποκαθιστώντας αμιγώς και προσπαθώντας να περιγράψει την εντύπωση από μια άλλη μορφή τέχνης. Άλλωστε δεν υπάρχει κάποια οριοθέτηση όσον αφορά στα διάφορα είδη τέχνης. Ποτέ δεν ξέρεις πότε τελειώνει το ένα και αρχίζει το άλλο , χαόνεσαι , ασφυκτιείς , ενδεχομένως να πάρεις και το λάθος δρόμο για τον καλλιτέχνη μέσα σου. Διότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων : Αυτοί που είναι καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας ως μέσο την ίδια τους τη ζωή και αυτοί που απλά δεν είναι. Μεγάλη κουβέντα θα έλεγε κανείς. Ίσως , όμως , να είναι πιο απλή από ό,τι φαίνεται. Εν πάσει περιπτώσει , είναι δύσκολο να ντύνεις με γραπτές λέξεις εικόνες , ήχους , ατμόσφαιρες και αερικά.

Δεν είναι μόνο το φιλτράρισμα μέσα από την ποιότητα του τρόπου έκφρασης του γράφοντα , ή από τα προσωπικά του πιστεύω. Είναι όλα όσα απαρτίζουν το “είναι” του γράφοντα. Είναι όλοι οι τοίχοι . Οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν στο παρόν του , στο παρελθόν του , οι φόβοι του. Η λίστα συνεχίζει επ’ άπειρον μέχρι να φτάσουμε στην έννοια της ιδιοσυγκρασίας και άλλων τόσων λέξεων που σημαίνουν τα πάντα , αλλά παραμένουν ξερές λέξεις. Αέρας κοπανιστός.

Γράφουμε για τη μουσική. Διαβάζουμε για τη μουσική. Είναι τόσο λάθος , που μπορεί να καταστεί σωστό και , γιατί όχι , πρέπον , δεδομένης της ανωτερότητας της λογοτεχνίας έναντι των υπολοίπων τεχνών. Ο γράφων αν θέλει να είναι ειλικρινής στον εαυτό του , γράφει για τον εαυτό του προς τον εαυτό του , καθιστώντας μοναδική κάθε προσπάθεια έκφρασης. Κανείς δεν μπορεί να του υπαγορέψει το ύφος που διαλέγει , γιατί κάθε φορά είμαστε άλλοι και οι ίδιοι συνάμα. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει , ή να ορίσει τον τρόπο γραφής , στον αγώνα προς επίτευξη της πνευματικής ελευθερίας. Μονάχα ο χώρος και ο χρόνος του γράφοντα.

Ο χώρος και ο χρόνος? Τα πάντα. Το “είναι” του δημιουργού. Ωστόσο , από τη στιγμή που κάτι γράφεται , σιωπηρά προ’υ’ποθέτεται το γεγονός ότι κάποιος θα αναγνώσει το ποιόν. Ακόμα και αν αυτός ο κάποιος είναι ο ίδιος ο δημιουργός του καθισμένος στην απέναντι μεριά , αυτήν τη φορά. Αναμφίβολα , λοιπόν , οι αναγνώστες καθορίζουν τη ροή των πραγμάτων με το δικό τους αθόρυβο τρόπο. Δίχως να γίνεται άμεσα αντιληπτός. Αυτομάτως γίνονται μέρος του δημιουργήματος και δημιουργοί , μυητές και μύστες στην παθιασμένη ερωτική σχέση γράφοντα-αναγνώστη.

Μια ζωντανή σχέση περνά από διάφορα στάδια. Δοκιμάζεται. Προοδεύει και άλλοτε κάνει λάθη. Μα όπως και οι ερωτικές συναναστροφές , μονάχα η ειλικρίνεια είναι η οδός της εξέλιξη των εμπλεκομένων προσώπων. Είτε είναι οδυνηρή , είτε γλυκιά. Σεβόμενος , λοιπόν , ο καθένας τον εαυτό του , παίρνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες , αλλάζει πράγματα και κοιτάζει με τα μάτια ορθάνοιχτα.

Γράφοντας για τη μουσική , που τόσο αγαπάμε , γράφουμε για εμάς τους ίδιους. Είναι ένα ημερολόγιο παλαιών και νέων αναμνήσεων , ανακατεμμένες μεταξύ τους. Οι άνθρωποι αλλάζουν , οι καιροί αλλάζουν , οι μουσικές αλλάζουν. Και πάλι στα ίδια είμαστε , όμως. Κύκλοι στο νερό , μα ο καθένας είναι πάντα διαφορετικός από τον προηγούμενο.

Rain falls on everyone

the same old rain

and i’m just trying to walk with you

between the raindrops. . .

Ποτέ δε θα σταματήσει να βρέχει. Όμως κάθε σταγόνα στην πτώση της βρίσκει μια ιστορία μοναδική. Αναλόγως πού θα σε πετύχει. Between the raindrops , που έλεγε.

Advertisements

3 responses to “Rain falls on everyone

  1. «Ο χώρος και ο χρόνος? Τα πάντα. Το “είναι” του δημιουργού. Ωστόσο , από τη στιγμή που κάτι γράφεται , σιωπηρά προ’υ’ποθέτεται το γεγονός ότι κάποιος θα αναγνώσει το ποιόν»

    Αυτό είναι κάτι που λέω χρόνια σε όποιον λέει ότι γράφει, αλλά γράφει για τον εαυτό του. Σαν να το είπα εγώ ήταν 🙂

    Πολύ όμορφο κείμενο, μπράβο.

  2. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα…

  3. RFOE : Merci παίδες. Είναι ένας πρόλογος για μια επερχόμενη αλλαγή. Και ο καιρός περνά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s