Mount Eerie With Julie Doiron and Fred Squire…Lost Wisdom (P.W. Elverum & Sun 2008)

Σε μια μικρή ξύλινη καλύβα και κάπου εκεί σε μια περιοχή της Washington που ονομάζεται Anacortes, τρεις μουσικοί που ο καθείς φυλάει και κάτι ξεχωριστό για τον εαυτό του συναντήθηκαν σαν καλοί φίλοι με κάμποσο πιοτί, περίσσιες ευαίσθητες αδυναμίες που γράφτηκαν σε μερικά κομμάτια χαρτί, φίλιωσαν φωνές και κιθάρες, κι εντελώς ξεγυμνωμένοι από φτιασίδια και παράξενα κόλπα πανούργων παραγωγών, έγραψαν δέκα τραγούδια το ένα καλύτερο από το άλλο, καμωμένα για πολλούς απόκληρους κόσμους, κατήφειες που δεν σπουδάζουν την οργή και νηνεμίες ώριμες για περισσότερη γνώση.

Οι Mount Eerie δεν είναι κανένας άλλος παρά εκείνος ο κύριος που το πραγματικό του όνομα λέει Phil Elverum. Ο πολυτάλαντος τριαντάχρονος Elverum, πέρα από τους Mount Eerie και την προηγούμενη μπάντα του The Microphones, έχει εκδώσει δικά του βιβλία, έχει καθίσει ώρες ατελείωτες μπροστά από καμβάδες παίζοντας με τα πινέλα του, φιλοτεχνώντας κάμποσους δίσκους του και η ιδιαιτερότητά προς τις ηχογραφήσεις του προστάζουν τον ήχο σε όσο πιο άμεσες και αναλογικές παραγωγές είναι δυνατόν. Ο Elverum πάει ενάντια σε όλα τα προγνωστικά δημιουργεί δική του δισκογραφική και ξεβγάζει όλο το ταλέντο του με όλες τις μπάλες δικές του και το ελεύθερο γήπεδο που τους αρμόζει.

Από την άλλη μια από τις πιο όμορφες φωνές των τελευταίων ετών, η κυρία Julie Doiron, με εξαιρετικά εύθραυστους δίσκους στο βιογραφικό της, δανείζει ή καλύτερα συμπλέει το βελούδινο λαρύγγι της με τον Elverum στα δέκα ντουέτα του Lost Wisdom, ή καλύτερα ενός album που δεν έχει τίποτε να αποδείξει σε κανέναν αλλά μέσα από τον συρφετό της ακουστικής μελαγχολικής americana καταφέρνει να εκθέσει πολλές δουλειές του είδους του. Όσο για τον τρίτο της παρέας, Fred Squire, το ήρεμο χαρτί με την CohenoDrake – ίστικη κιθάρα, είναι εκείνος που κρατάει γλυκά τις ειπωμένες ιστορίες των δύο σε μια γωνιά με το κεφάλι χαμηλωμένο και τις χορδές σε βυθισμένα και λυπημένα ραπίσματα.

Το Lost Wisdom ή καλύτερα οι χαμένες γνώσεις τριών φίλων που παίζουν ειλικρινή μουσική μέσα σε μια ξύλινη καλύβα δίχως καμία πρωτοτυπία να τους νοιάζει είναι από εκείνα τα δημιουργήματα που ο καθοριστικός τους άσσος είναι το πόσο καλά τελικά είναι τα τραγούδια του. Ποιές αύπνωτες αρτηρίες χτυπάνε οι νυχτόβιες μοναχικές συνθέσεις του, ποιους αφορά ακόμα η γνώση που δεν βολεύεται με καμία καλή ζαριά, πόσοι χαμένοι κόσμοι σπουδάζουν ακόμη πάνω στην κατήφεια και τέλος ποιος βάζει φωτιά σε τούτη την καλύβα αφού πρώτα έχει πει τα ήρεμα γινάτια του για να σηκωθεί στο τέλος και να φύγει.

Η βινυλιακή version του περιέχει όλους τους υπέροχους στίχους, έναν πίνακα, μια φωτογραφία και τέλος ένα κατάλευκο βινύλιο σαν την λευκή λογική ή καλύτερα την χαμένη γνώση.

P.W.ELVERUM & SUN, ltd JULIE DOIRON FRED SQUIRE

favorite track: What

by Arturo Bandini

Advertisements

2 responses to “Mount Eerie With Julie Doiron and Fred Squire…Lost Wisdom (P.W. Elverum & Sun 2008)

  1. Είναι αυτές οι μπαντινιακές αρρώστιες. . .

    Between The Raindrops

  2. Παράθεμα: The 20 best records of 2008 by Arturo Bandini « Back To Mono

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s