The Cure “4:13 Dream” (Geffen)

Music The Cure

Στο Σύνταγμα κάνει κρύο, αλλά οι φράντζες στα σκαλάκια δεν το βάζουν κάτω. Κάποια μέτρα μακριά, τι σήμερον ημέρα του σωτήριου έτους 2008, μια κούτα ανοίγει κι εγώ δε μπορώ παρά να πω το 13ο «ναι» σε μια αναμαλλιασμένη κόμη που πάντοτε με έπιανε και με στροβίλιζε με κεντρομόλο τη μοναξιά. Κάτω απ’ τα αστέρια, τα παιδιά μπρος απ’ τη Βουλή δεν έχουν ιδέα. Κανά δυο απ’ αυτά ίσως μια μέρα να προσποιηθούν πως τα αγόρια δεν κλαίνε. Κανείς δε θα αρνηθεί πως για μια στιγμή, το ίδιο έπραξαν και κάποιοι από εμάς, όταν η νύχτα ήταν άγρυπνη κι η πόρτα κλειστή.

Τούτη τη στιγμή, συνειδητοποιώ πως για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχω όλους τους δίσκους των Cure. Και λέω ανεξήγητο, γιατί ουκ ολίγες φορές έχω ειρωνευτεί το γεγονός του ότι ποτέ δεν έπαψαν να αφουγκράζονται τα ‘80s και γιατί είναι κάμποσες οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζω περιπαικτικά έναν fan της μπάντας. Την ίδια στιγμή, συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ενός φίλου για το ότι οι Cure είναι ένα συγκρότημα που, πολύ περισσότερο όταν έκανε το ντεμπούτο του, δεν μπορούσες να εντοπίσεις εμφανείς και ξεκάθαρες επιρροές στον ήχο τους. Όσο για τη θεματική του Robert Smith, εκεί είναι που ο αυτοπνιγμός έχει μαρμαρώσει στην εφηβεία, κι ο έρωτας πάντα ηττημένος κείτεται αναίσθητος στης νεότητας το μάταιο.

Τον Απρίλη του 2009, ο Smith θα κλείσει τα 50. Η ψυχή του εξακολουθεί να καταστρέφεται κι η υποσχετική αυτοκτονίας παίρνει ανανεώσεις και παρατάσεις. Η goth pop του κλαίει σιγανά όπως στις αρχές, η πτώση αναπλάθετε διατρέχοντας την Πορνογραφία και το “Kiss Me,Kiss Me, Kiss Me”, διανυχτερεύει στο “Bloodflowers” κι η απεύθυνσή του αναρριχείται χρησιμοποιώντας το μυστικό ραγισμάτων απ’ αγάπη σαν τα “Lullaby” και “Friday I’m in Love”. Βέβαια, επιβεβαίωση κατακερματισμού ισούται με περίοδο χάριτος και η κοπιαστική της επίτευξη μπορεί να στερήσει στην έμπνευσή και να δυσκολέψει τη διαδικασία παραγωγής ενός δίσκου.

Εύλογα σκέφτεται κανείς τι δουλειά έχουν οι Cure εν έτη 2008. Όταν μάλιστα, οι ίδιοι έχουν προαναγγείλει διπλό δίσκο, μπορεί κανείς να υποθέσει πενία και δύσκολη γέννα. Αν ήταν κάποιοι άλλοι, θα τραύλιζαν για οίκτο, θα στυλιζάριζαν τη θολούρα της ατμόσφαιρας, θα απομακρύνονταν απ’ τη φύση τους και θα βούταγαν στο συρμό της εποχής. Τουναντίον, έφτιαξαν έναν “Cure” δίσκο, εγκαλώντας και τον συμπαραγωγικό ηλεκτρισμό του Keith Uddin (κάποιοι θα τον θυμούνται απ’ το Nocturama του Cave), σαφώς καλύτεροι απ’ την προ τεσσάρων χρόνων δουλειά τους, σαφώς πιο εμπνευσμένοι από νεόκοπους αυτόχειρες.

“I’ve been this way before” ξεκινά να λέει στο “The Scream” ο Robert Smith, και σ’ αυτή του την παραδοχή έχουν στηριχτεί οι μουσικογραφιάδες για να συντάξουν τις βεβαιότητές του. Ο ίδιος αρνούμενος τις τετριμμένες αναλύσεις, ονειρεύεται κάτω απ’ τα αστέρια τη μία και μοναδική, και αυτό το βύθισμα που μερικοί λεν μανιέρα, είναι το απολύτως προσωπικό και ξεχωριστό του μετερίζι, και με αυτό έχει σκοπό να συνεχίσει να πορεύεται. Μονάχα αν του ξεριζώσουν την καρδιά θα πάψει να πονά με τον τρόπο που μας έμαθε να μελαγχολούμε.

by Loan Me a Dime…

Advertisements

11 responses to “The Cure “4:13 Dream” (Geffen)

  1. Πώς είναι το τελευταίο album; το ακούσατε;

  2. 50 χρονών ο Smith; Μου φαίνεται περίεργο αυτός ο τύπος με το παράξενο μαλλί, που για τόσο κόσμο υπήρξε επιρροή να μπαίνει στη δεκαετία των 50. Είμαι περιέργος πράγματι να δούμε τι θα μας παρουσιάσουν στο νέο τους δίσκο. Σε αναμονή…

  3. Loan Me a Dime (ο δυσνόητος?):Το άνωθεν κείμενο αναφέρεται στο νέο τους δίσκο…

  4. xaxax/axaxaxa/axaxax/axaxaxa/axaxaxax/axaxaxax/axaxaxax/axaxax/axaxaxax/axaxaxax/axaxaxa/axaxaxax/axaxaxax/axaxaxa/axaxax/axxax/axaxaxx/axaxax/axaxax/axaxax/axaxax/axaxax/axaxax/axaxax/axaxax/axaxax/axaxaxa/xaxax/

  5. hi mrzwrz, hi loan! ematha etoimazoun kainourgio album, to perimenoume tou xronou, sto metaksi akoume afto, to 4:13 dream, to palio….

  6. BTR : To Hungry Ghost είναι εκπληκτικό! Robert Smith!

  7. watch yr spelling, babe

  8. «…τι σήμερον ημέρα του σωτήριου έτους 2008», «… η πτώση αναπλάθετε διατρέχοντας την Πορνογραφία», «… οι Cure εν έτη 2008″…

  9. BTR : Αμέσως να τον φάτε τον αρχισυντάκτη. Αφού τα βάζει στην αυτόματη διόρθωση το παιδί , δεν έχει χρόνο να τα επιμελείται με τέτοιο φόρτο εργασίας. Είναι περιζήτητος πλέον. Oh baby , baby. . .

  10. Loan Me a Dime:Τέλος η αυτόματη διόρθωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s