Kenny and the Kasuals “1966-1968. The Singles…plus” (Missing Vinyl 003)

kenny1

Στα εφηβικά δωμάτια επινοείται η αυθάδεια. Εκεί ξεκινούν να ουρλιάζουν ξέφρενες οι βέβηλες αλήθειες, ανάμεσα στους τοίχους με τις αφίσες δολοφονούνται οι αριβίστες και, για να παραφράσω κι ένα φίλο, στα σεντόνια των κρεβατιών στεγνώνουν οι φιμωμένες επαναστάσεις. Σε τέτοια δωμάτια, τα «οργισμένα νιάτα» παίρνουν παραμάζωμα το «χάσμα γενεών», ασχέτως αν το κοινωνικό περιβάλλον δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τους πρώτους άθλους. Αν και, όπως έχει αποδειχθεί, όσο πιο σφιχτό το γύρω-γύρω, τόσο πιο εκρηκτικό το εντός.

Το Texas παραμένει οπισθοδρομικό και πάντοτε κόκκινο στα εκλογικά αποτελέσματα. Στα sixties, ήταν ακόμη χειρότερο για την παραστρατημένη νεολαία που σε τέσσερις τοίχους και garage, έστηνε συγκροτήματα με ονομασία χωροταξικής προέλευσης. Οι Illusion Combo, οι οποίοι για λίγο κυκλοφόρησαν και με το όνομα The Ken Daniel Combo, ήταν γειτονόπουλα, συμμαθητές, φίλοι και μπάντα. Χωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, μάλωσαν και θρήνησαν άλλους φίλους, ώσπου ένα βράδυ που έπαιζαν στο La Fontaine Club του Dallas, ο Mark Lee τους βάφτισε Kenny and the Kasuals. Οι Kenny B. Daniel, David Blachley, Tommy Nichols, Paul Roach, Lee Lightfoot, Jerry Smith και διάφοροι άλλοι στο μεσοδιάστημα, συνεισέφεραν στην ομάδα που έδρασε τυπικά απ’ το 1964 έως το 1968, έπαιξε σε νεανικά club της πολιτείας όπως τα The Three Thieves Club, Studio Club, Louann’s, Hullabaloo, Longhorn Ball Room και άφησε πίσω της τουλάχιστον ένα κλασσικό garage acid trip που, όπως οι ίδιοι διατείνονται, μνημονεύεται ως ένα απ’ τα πρώτα κομμάτια που χρησιμοποιήθηκε fuzz bass. “Journey To Tyme”.

Οι teenbeat, proto-psych και garage παρέες ομοιάζουν ως προς ένα βασικό στοιχείο. Επανάληψη στο ριφ, στη ρυθμική γραμμή, στο στίχο. Σα μια επιτακτική εμπέδωση της διαδρομής μιας φράσης που περνά και ξαναπερνά απ’ την ανέμελη καρδιά και τη φλογισμένη ψυχή. Το μπουλούκι του Kenny δε διέφερε σε τίποτα απ’ αυτά, όταν ανέβαινε στη σκηνή. «Τι είχαμε, τι χάσαμε» ήταν το αίσθημα απλοποίησης, οι ήχοι έπαιζαν ξεχαρβαλωμένοι για το ανώφελο και κάπου-κάπου καταλάγιαζαν ερωτικά διάτρητοι. Νέοι στις ξέφρενες συσπάσεις και προνομιακά ξένοιαστοι στις λακωνικές εμπνεύσεις, έστησαν έναν κόσμο για να διασκεδάζουν τα βράδια οι παρέες τους, πριν τις πάρουν τα χρόνια κι οι ευθύνες.

Το 1965 στο Studio Club γίνονταν χαμός. Αγόρια χόρευαν με τις ντάμες τους, κάποια καθισμένα τις ξενοκοίταζαν, μερικές χαμογελούσαν κι άλλες δυσφορούσαν και πέντε τύποι στη σκηνή γίνονταν υλικό μύησης και είδωλα μιας βραδιάς. Ο μπροστάρης τους έδωσε την άδεια, η κόρη του τη φωτογραφία για το εξώφυλλο και η νεοσύστατη ελληνική εταιρία Missing Vinyl κυκλοφόρησε σε περιορισμένα βινυλιακά αντίτυπα μια συλλογή με 20 κομμάτια από singles των Kenny & the Kasuals, μεταξύ 1966 και 1968. Αποκαμωμένοι απ’ τις σκοτούρες ή μη, όσοι την ακούν, βγαίνουν έξω με την ψευδαίσθηση ότι κάπου σε μια κουΐντα, μια μπάντα ετοιμάζεται να βγει και να τα «σπάσει» όπως τότε.

(Καλή Χρονιά)

Advertisements

One response to “Kenny and the Kasuals “1966-1968. The Singles…plus” (Missing Vinyl 003)

  1. Παράθεμα: Please Don’t Bend. Best Records and Songs for Fragile 2008. By Loan Me a Dime… « Back To Mono

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s