Bluesman

bluesmanwdress2

Αρκάνσας, Η.Π.Α. 1920. Δύο bluesmen, ο Lem Taylor και ο Ironwood Malcott, ταξιδεύουν μέσα στον Αμερικάνικο νότο, ψάχνοντας για ένα πιάτο φαϊ και ένα καταγώγιο να παίζουν τη μουσική τους. Μια μοιραία συνάντηση όμως με τη λάθος γυναίκα, βρίσκει τον Lem Taylor, κατηγορούμενο για φόνο, να προσπαθεί να ξεφύγει από τους ρατσιστές διώκτες του, ένοχα μυστικά και από μια σκοτεινή και φοβισμένη κοινωνία.
Μια από τις πιο αναγνωρισμένες και γνωστές μορφές της Αμερικάνικης μουσικής, τα blues δημιουργήθηκαν μέσα από τη φτώχεια και τις κακουχίες των Αφροαμερικανών, κυρίως σκλάβων στις αρχές του 20ου αιώνα. Το graphic novel “Bluesman” γραμμένο από τον Rob Vollmar και σχεδιασμένο από τον Ισπανό σχεδιαστή Pablo G. Callejo, μας μεταφέρει αυτό το ταξίδι από τον πόνο στην λυτρωτική ομορφιά.
bluesman2coverΟ Vollmar, χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο μουσικό στο μυαλό του, πλέκει μια φανταστική ιστορία μυστηρίου γύρω από δύο καλογραμμένους χαρακτήρες, με εξυπνους διαλόγους. Η πλοκή σου κρατάει το ενδιαφέρον, με τη συνοχή που διατηρεί και τις ανατροπές που αφήνει να εξελιχθούν. Επίσης, ένα καλό σημείο του βιβλίου είναι ότι σε διάφορα σημεία μας δίνει ιστορικές πληροφορίες για την εποχή, τους καλλιτέχνες και τις συνθήκες που βίωναν, μέσα από αποσπάσματα βιβλίων, που έχουν γραφτεί για τη συγκεκριμένη εποχή. Το πιο δυνατό σημείο όμως είναι το πώς απεικονίζει με τόση γλαφυρότητα τις καταστάσεις και τις κακουχίες που βιώνει ο Lem, στην προσπάθεια του να ξεφύγει, που σε κάνει να τις νιώθεις κι εσύ στην πραγματικότητα. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και το πολύ καλό σχέδιο του Pablo G. Callejo. Η ασπρόμαυρη αισθητική σε συνδυασμό με το στυλ ξυλογραφίας που χρησιμοποιεί, προσθέτει στην ατμόσφαιρα και το ύφος της εποχής, χωρίς να γίνεται φλύαρο και κουραστικό στο μάτι. Οι χαρακτήρες που σχεδιάζει έχουν φαίνονται αληθινοί στις εκφράσεις και τις αντιδράσεις τους, δίνοντας τους παράλληλα υπόσταση και υφή (σχεδιαστικά).

bluesman_preview-page-0821

Η καινοτομία του βιβλίου όμως είναι άλλη, όπως διαφημίζει και ο εκδοτικός του οίκος. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε 12μετρο (twelve-bar blues), όπως ακριβώς και τα παλιά blues τραγούδια. Δηλαδή, όπως το εξηγεί και ο συγγραφέας, η ιστορία είναι χωρισμένη σε 3 τόμους, με 4 κεφάλαια ο κάθε τόμος, και κάθε κεφάλαιο αποτελείται από 12 σελίδες, εκτός από κάθε 4ο κεφάλαιο που διπλασιάζεται σε σελίδες. Τώρα αυτό βέβαια δεν κάνει κάποια διαφορά στην ιστορία, στην ουσία ουτε χάνει, ούτε κερδιζει κάτι, απλώς είναι λίγο πιο συμμορφωμένο και ομοιογένες, που το κάνει πιο ξεκούραστο στην ανάγνωση.
Το Βluesman δεν έχει δακρύβρεχτες ιστορίες εξιλέωσης για τον Αμερικάνικο νότο, είναι μια απότομη σκιαγράφηση μιας ιδιαίτερα βίαιης εποχής της Αμερικάνικης ιστορίας. Και στη μέση ένας άτυχος χαρακτήρας σε ένα άτυπο σωματικό και πνευματικό ταξίδι, για μια αλήθεια και μια καλύτερη ζωή. Κάποιος χαρακτήρισε το βιβλίο σαν μια καθαρτική ιστορία φαντασμάτων. Υπάρχει καλυτερη περιγραφή για τα blues;

taylor2

P.S. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάκη από το Jemma Comics, για τις προτάσεις και την βοήθεια.

…by Cloud9

Advertisements

One response to “Bluesman

  1. Φαίνεται πολύ καλό.
    Ήδη μου τρέχουν τα σάλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s