The Lyman Woodard Organization “Saturday Night Special” (Wax Poetics 005)

wpr005lp_the-lyman-woodard-organization

Μικροαπατεώνες και πρεζέμποροι κρακ, πονηροί ταχυδακτυλουργοί με σημαδεμένες τράπουλες και μαστουρωμένα κλεφτρόνια, απλώνουν σε κακορίζικα τραπέζια τα λάφυρα τους. Θέση εμβληματική και περήφανη χρεώνεται σε μια φτηνιάρικη εξουσία που παίρνει θέση μπρος απ’ το ελαφρώς γλυκά υπνωτισμένο πρόσωπο κάθε μικροεγκληματία. Μια επιτυχημένη παράνομη πράξη, ύστερα απ’ την έξαψη της στιγμής, μετεξελλίσεται σε γλυκό λήθαργο.

Αυτή την αίσθηση που ομοιάζει με το πέρας μιας έντονης σεξουαλικής συνεύρεσης, την χάριζαν κάποια χαμηλής ποιότητας, κοντόκανα και ευτελή περίστροφα. Η σλανγκ των Η.Π.Α και του Καναδά, με πιθανή απαρχή ένα ρεπορτάζ του Fred Graham στους New York Times τον Αύγουστο του 1968 γι’ αυτά τα ευκόλως προσβάσιμα ημιαυτόματα για κάθε λογής μικροπαράνομο, τα βάφτισε «Saturday night special». Κείνη την περίοδο, πέρα από τις σειρήνες που ούρλιαζαν καταδιώκοντας κάθε λογής κλεφτοκοτάδες, στην αυτοκινητούπολη του Detroit ο ρυθμός μετεφράζοταν ως Motown. Λίγο μετά, κι όπως έχουν διαπιστώσει διάφοροι μελετητές της εποχής, ο Marvin θα έφερνε την ιστορία τούμπα, οι MC5 θα ούρλιαζαν κάπου παραπέρα κι ο Dennis Coffey θα έκανε τα περίεργα δικά του. Ένας φίλος και συνάδελφος οργανίστας του τελευταίου θα έκοβε έναν δίσκο για να προστεθεί στο θαυμαστό κατάλογο μιας εταιρείας, ονόματι Strata, μα ύστερα όλη αυτή η jazz funk υπόθεση που εξιστορούσε με όργανο, ηλεκτρικό πιάνο, mellotron, cosmic σαξόφωνα, groove μπάσα, ύποπτες κιθάρες και αστικά κρουστά θα χανόταν από προσώπου γης. Στο εξώφυλλο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Leni Sinclair θα απεικόνιζε ένα από εκείνα τα όπλα που οι γειτονιές γνώριζαν ως «μποναμά του σαββατόβραδου».

Αυτός ήταν και ο τίτλος για το άλμπουμ των Lyman Woodard Organization. Ο ιθύνων νους Woodard βρέθηκε στην πόλη όταν ήταν 22χρονων, λίγο μετά από τη γνωριμία του με τον Ron English, πολύ αργότερα απ’ όταν πρωτοάκουσε τον Jimmy Smith στο ραδιόφωνο. Είχε φτάσει στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της πολιτείας του Michigan για να αποδείξει στον εαυτό του που μπορούσε να φτάσει.. Έκανε τις πρώτες του παρέες με τύπους σαν τον Coffey, τον Don Davis και τον Benny Poole αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε πλήρης αναδιάρθωση για το ποιος «οργανισμός» θα ηχογραφούσε τις εντυπώσεις του και την πείρα για τη σκοτεινή πλευρά των δρόμων και την λυρική ομορφιά της απόγνωσης σε πολυκάναλη κονσόλα.

Σ’ αυτό το δισκόγραφημα που ισόποσα οι smooth περπατησιές επαταχύνονταν από blaxploitation ατμόσφαιρες και η κοσμική jazz γονάτιζε απ’ την κεκαλλυμένα στυλάτη funk, τραβήχτηκαν μπόλικοι εμπειρικοί άσοι απ’ τα μανίκια των μουσικών που έπαιζαν ως αρτίστες, ως πλανόδιοι φτωχοδιάβολοι, ως σαλονάτοι αστοί και νταβατζήδες της γωνίας, σε ίδιους χρόνους. Όπως σημειώνει ο Jon Kirby στην εσώφυλλη αφίσσα-ρέπλικα του παλιού εξωφύλλου του lp, της επανέκδοσης της Wax Poetics (μια επανέκδοσης που ήδη έχει εξαντληθεί μιας και τυπώθηκε σε hand numbered limited έκδοση των 1500 κοπιών), » The unified vision of the Lyman Woodard Organization was the determining factor that has helped this record remain relevant to this day. Despite being coopted by soul, jazz, psych, and funk factions, Lyman Woodard created something that was more Mingus than Motown, more Gershwin than Groove Merchant. Saturday Night Special simply was, and is, a timeless relic of American music, forged in the heart of a nation that works.

Στο εξώφυλλο αυτής της επανεύρεσης, η φωτογραφία με το περίστροφο, τα σπιρτόκουτα, τα χαρτιά για τα τσιγάρα, το γεμιστήρα, τα κλειδιά και τα λοιπά λάφυρα και σύνεργα, προσαρμόστηκε ώστε να προϊδεάζει με απόλυτη ευκρίνεια για το ποιόν του ακούσματος. Κι έτσι έπρεπε μιας και το εντός δε ξεθώριασε ποτέ.

woodar_lyma_dontstopt_102b

Υγ. Ο Lyman Woodard πέθανε πριν από ένα δίμηνο στα 66 του μόλις χρόνια στην πατρική του γη, το Owosso του Michigan. Εκεί που πρωτοάκουσε το Hammond B-3 του Smith.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s