Mulatu Astatke/ The Heliocentrics “Inspiration Information” (Strut 040LP)

strut040cd_newcover

«Don’t let anybody dictate your art». Με αυτή τη φράση έκλεινε το editorial του Brian DiGenti στο φθινοπωρινό 14ο τεύχος του Wax Poetics. Ήταν 2005 και το βασικό αφιέρωμα του περιοδικού ήταν «ο αρχιτέκτονας της jazz fusion» που ακούει στο όνομα του μεγάλου παραγωγού David Axelrod. Αρκετές σελίδες μετά, ύστερα από τις εννιά απίθανες αναφερόμενες στο East του Brooklyn, ξεκινούσε ένα κείμενο για τον πιο διάσημο μουσικό της Αιθιοπίας, μια 11σελιδη συνέντευξη παρμένη απ’ τους Miles Cleret και Will Holland ( του γνωστού μας Quantic), με μια μικρή εισαγωγή απ’ τον πρώτο, κάποια εξώφυλλα και μερικές ετικέτες, και λιγοστά αλλά ιδιαίτερα καρέ απ’ το φωτογραφικό φακό του B+.

Την ίδια χρονιά, το Broken Flowers του Τζάρμους βγήκε στις αίθουσες και το όνομα του «πατέρα της Ethio-jazz» σπάρθηκε στα ηλεκτρονικά κι έντυπα κιτάπια, ακούγοντας σε ανάλογους με τον προαναφερθέντα χαρακτηρισμό. Κάπου εκεί μπήκαν στο χάρτη και διάφοροι άλλοι συντοπίτες του όπως οι Mahmoud Ahmet, Tlahoun Gessesse και Seyfu Yohannes. Ο Mulatu Astatke όμως είχε την πρωτοκαθεδρία. Η μοναδικότητα της ηχητικής του καταγωγής (αν σκεφτεί κανείς πως ακόμη-ακόμη παραδοσιακά όργανα της Αιθιοπίας δεν υπάρχουν σε άλλα μέρη της Αφρικής), οι σπουδές στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα latin 3/2 που έμπαιναν στους αιθιορυθμούς μαζί με jazz και funk, είναι μερικά απ’ τα στοιχεία που τον διαφοροποίησαν και τον έκαναν γνωστό παγκοσμίως, έστω κι αν πολλοί μπορεί να γνωρίζουν κάποια απ’ τα θέματά του αλλά όχι τον ίδιο, και ξακουστό έως και τον τελευταίο ταξιτζή της πατρίδας του. Η επιστροφή στη μητέρα-γη έγινε για να προσυλωθεί στο «Emnete». Τη λέξη που σε εγχώρια μετάφραση γνωρίζουμε ως «πίστη»

«Don’t let anybody dictate your art», «Emnete». Πεποιθήσεις δύο ανθρώπων στωικά επίμονων στην τέχνη τους, μα και τελείως ξεχωριστών, ανδρωμένων σε διαφορετικούς τόπους με διαφορετικές αφετηρίες και σίγουρα διαφορετικές αντιλήψεις. Ίσως μέχρι πρότινος, η μοναδική τους σύμπτωση να ήταν αυτή τους η συνύπαρξη μέσα απ’ τις σελίδες ενός διμηνιαίου περιοδικού. Ποιος θα περίμενε πως 4 χρόνια μετά ο Mulatu θα συνεργαζόταν με μια λονδρέζικη κολλεκτίβα που έκανε αίσθηση με τους psych, Afro και Eastern ήχους της, η οποία ανάμεσα στα κοπιαρίσματα, προς διαμόρφωση αισθητικής, των Sun Ra και James Brown, έχει περιλάβει καθ’ ομολογία και τον David Axelrod;

Ένα live του Astatke στο Λονδίνο ήταν η αφορμή για να τα φέρει η τύχη έτσι ώστε οι Heliocentrics, η παρέα του ντράμερ Malcolm Catto που έχει συνυπάρξει με τον Madlib και τον Dj Shadow, να γίνουν η back band για εκείνη τη βραδιά, μια συνεργασία που μετεξελίχθηκε ως ιδέα και κατέληξε να αποτελέσει το 3ο νούμερο της σειράς συνεργασιών με τίτλο «Inspiration Information» για λογαριασμό της δισκογραφικής Strut.

Μια βδομάδα ηχογραφήσεων στο ανατολικό Λονδίνο, αιθίοπες μουσικοί που ζουν στη Μ. Βρετανία, παραδοσιακά όργανα όπως τα  krar, washint και Begena και τα ενορχηστρωμένα πνευστά από τον Joel Yennior, βρέθηκαν εκεί που οι Heliocentrics έκαναν την παραγωγή και την ενορχήστρωση, συναντώντας τον ήχο που με κλειστά μάτια γνωρίζεις ως Mulatu, φέρνοντας τα vibes της αυτοσυγκέντρωσής του στις δικές τους ασκητικές διαθέσεις. Ένα δελτιοτυπικό αισθητήριο θα μιλούσε για υβρίδιο ήχων, για μια μετουσίωση των Ethiopiques στο παρόν εκεί που η funk πειραματίλα των Heliocentrics συναντά τη γήινη μελωδία του Astatke. Η αλήθεια είναι πως συχνά πυκνά κάτι τέτοια πειράματα χαρακτηρίζονται από μεταπτώσεις, από διαστήματα που η ιστορία παραγκωνίζεται απ’ το νέο (κι ενίοτε συμβαίνει και το αντίστροφο), περιστρεφόμενα μετέωρα γύρω από εξυπνακίστικα κι αναλώσιμα τρυκ σε avant-garde περιτύλιγμα.

Η αλήθεια για τον μέχρι τώρα (προσωπικό) σπουδαιότερο δίσκο της χρονιάς βρίσκεται σε μια δήλωση των Heliocentrics. Και μιας κι ανοίξαμε με μια φράση, να κλείσουμε με μια άλλη: «…this is more a collision of both our musical worlds, complete with the diverse influences and experiences that the alliance encompasses, a true exchange of ideas and influence. Something new, grounded in something old.»

Loan Me a Dime…

Advertisements

4 responses to “Mulatu Astatke/ The Heliocentrics “Inspiration Information” (Strut 040LP)

  1. Τρομερή δισκάρα και φανταστικό που θα τους δούμε απο κοντά στο Synch!

  2. ωραιο κειμενο λοαν!αντε και λαιβ εφετο!

  3. Loan Me a Dime:thanx mrz. Green Onion όντως πολυαναμενόμενο live (ο δίσκος που σιγά-σιγά μπορεί και να αποκαθηλώσει συντόμως το άνωθεν άλμπουμ είναι αυτός του toussaint)

  4. Παράθεμα: Budos Band, Build An Ark, Hypnotic Brass Ensemble, Lloyd Miller & Heliocentrics, Woima Collective (2010 releases) « Back To Mono

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s