Primavera Sound 2009 Day 1 : We ask you to ride

Πέμπτη 28 Μαϊου

Γύρω στις 19:00 ο Between The Raindrops παρέα με τον Clandestino έκανε τον απογευματινό σεφτέ του με τους Bats. Χλιαρά πράγματα , ο ήλιος ντάλα , για μελαγχολικά μεσημέρια στην αγγλική ύπαιθρο υπό το άγρυπνο βλέμμα του Morissey. Ένα ζεσταματάκι , μια πρώτη γεύση.

IMG_1002s
Η ώρα 20:30 περίπου , ο ήλιος πέφτει , ο ουρανός ντυμένος ερυθρές αποχρώσεις σε φόντο παραθαλάσσιου βιομηχανικού τοπίου και νάτος ο The Tallest Man On Earth , ετοιμόρροπος , πιωμένος , σαν έναν gentleman στο όριο της συναισθηματικής κατάρρευσης , με μια ευγένεια προς το κοινό αβίαστη , γυμνή , μια ευγένεια που είναι χαραγμένη στο πετσί του. Έτσι γεννήθηκε αυτός ο άνθρωπος , ουρλιάζει αλήθειες με μια φωνή σαν κραυγή , στα όρια της μετά δακρύων οργής και της αβάσταχτης θλίψης με μιαν ηλεκτροακουστική μονάχα. Και όμως , ο αέρας ήταν γεμάτος χρώματα , όλοι εμείς ήμαστε σιωπηλοί , λες και συμμετείχαμε σε κάποιου είδους μυστήριο.Εξομολόγηση. Μόνο που όλοι εμείς ήμαστε οι εξομολογητές με μονάχα έναν εξομολογούμενο , αμαρτωλό μπροστά στα μάτια μας να υπενθυμίζει στις σαράβαλες καρδιές τι πάει να πει καλλιτέχνης. Τι πάει να πει τέχνη. Τόσοι και τόσοι κουβαλούν αυτήν την αναθεματισμένη ηλεκτροακουστική , μα κανείς τους δε διηγήθηκε με τόσο πάθος και ειλικρίνεια τούτες τις μικρές αλήθειες. .

21:45.Yo La Tengo! Την έχω! Αυτοί οι παραγνωρισμένοι αριστοκράτες του indie alternative , με όλη τη σημασία των όρων , αδικήθηκαν , ξανά. Η μαγεία έφθινε λεπτό με λεπτό βυθισμένη στο χάσμα μεταξύ της τεράστιας σκηνής και ενός μαζικού κοινού. Μονάχα οι κοσμοπολίτες μουσικοί το γεφυρώνουν. Κοινώς , οι Yo La Tengo έπρεπε να βρίσκονται σε μια μικρότερη σκηνή , με κοντινότερο και μικρότερο σε αριθμό κοινό.Δόξα και τιμή , ωστόσο , στους εσωστρεφείς και ιδιότροπους Yo La Tengo!

IMG_1039s
Πολλοί γνωρίζουν τον κύριο Andrew Bird. Στις 23:00 ανεβαίνει στη σκηνή παρέα με το βιολί του , την κιθάρα του και λοιπά ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια τα οποία θα τον βοηθήσουν να στήσει ένα είδος one man band. Και έτσι έκανε , λοιπόν. Ηχογραφούσε κάτι για μισό λεπτάκι , να που στη συνέχεια επαναλαμβανόταν ως λούπα και ενόσω ηχογραφούσε κάτι άλλο , σφύριζε μελωδίες και τραγουδούσε. Κάποια στιγμή θυμήθηκε ότι ξέχασε το αρκουδάκι του. Το έφερε και αυτό στη σκηνή. Ελιτίστικη ποπ , όπως και όλα του τα album. Πειραματικός και αυθόρμητος. Βιολιά , κιθάρες , παλαμάκια , ηλεκτρονικές παρεμβάσεις και υψηλού επιπέδου refrain. Λιγάκι πειραγμένος που έχασε η Manchester στον τελικό , αλλά τι να κάνουμε?

Στο δρόμο για τους My Bloody Valentine , δέκα λεπτάκια να δούμε τι εστί The Bug. Απίστευτη εμπειρία , αυτό είναι. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ hip hop , prodigy , σατανικού dub και σκοτεινών ράστα. Έρχονται στο Synch. Οπωσδήποτε.

3603481754_7eb9182c89
Και η μεγάλη ώρα κατέφτασε. Η ώρα μετά τις 00:20 και οι My Bloody Valentine ανεβαίνουν στη σκηνή. Οι μύθοι της παραμόρφωσης. Οι shoegaze προφήτες. Η εμφάνισή τους διφορούμενη , εκκεντρική , πλέον. Πολλά ειπώθηκαν για τη συναυλία δαύτη. Καταρχάς , η αλληλεπίδραση με το κοινό ήταν μηδενική , ανύπαρκτη και ψυχρή. Στήλες άλατος οι προφήτες. Αγαλματάκια ακούνητα και αμίλητα. Και , όσο για τον ήχο , ένα τείχος φασαρίας , που υπερκάλυπτε φωνή , μελωδία και οποιοδήποτε είδους συναίσθημα. Η ένταση να ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της επικίνδυνης για το αυτί ζώνης. Απογοήτευση , θα έλεγε κανείς. Ναι , δεν ήταν από τις καλές εμφανίσεις.Όμως , ποιο ήταν το ζητούμενο?

Καταρχάς , οι My Bloody Valentine είναι μια («shoegaze»?) μπάντα 25 χρoνών. Το στυλ της απάθειας πάνω στη σκηνή , αν και γραφικό σήμερα , τότε ήταν άποψη και , προσωπικά , εξακολουθεί να είναι. Όσο για το noise , την απαγορευτική τιμή των ντεσιμπέλ και το βουητό ηλεκτρισμού , ίσως και να δικαιολογείται. Γιατί? Ο κόσμος άπειρος , η σκηνή υπερυψωμένη και η μπάντα φάνταζε ανυπέρβλητη. Χρειαζόταν μιαν ατμόσφαιρα «αυτοκρατορική». Το noise από την άλλη μεριά , είναι θέμα προσωπικού γούστου. Οι My Bloody Valentine πρώτα για τις παραμορφώσεις τους αποτελούν ζωντανούς μύθους , στο να δημιουργούν με δύο κιθάρες αυτό το παράξενο τοπίο. Στη συγκεκριμένη εμφάνιση , όμως , ξέφυγαν αρκετά , ενδεχομένως να θέλησαν να πειραματιστούν λιγάκι παραπάνω και το αποτέλεσμα ήταν ένα είδος βιασμού του αυτιού με πάρα πολύ θόρυβο. When you sleep , Come In Alone , Soon , I Only Said , Only Shallow , To Here Knows When , You Made Me Realise. . . Πνιγμένα στο θόρυβο.

3602667221_d08dfdd609Από την άλλη μεριά , βέβαια , η εμφάνισή τους στο κλειστό Auditori (η δεύτερη εμφάνιση στο Primavera Sound) την αμέσως επόμενη μέρα ήταν εξαιρετική. Δυστυχώς δεν ήμαστε παρόντες , διότι η επιλογή για την ώρα εκείνη ήταν οι Crystal Antlers. Ακούγοντας όμως την bootleg ηχογράφηση , βλέποντας τα βίντεο και αλωνίζοντας τα forum , επρόκειτο αναμφισβήτητα για μια από τις καλύτερες συναυλίες που έδωσαν ποτέ. Ίσως να έπαιξε ρόλο το ότι ο χώρος ήταν κλειστός και η πλειοψηφία του κόσμου fan. Η ακουστική κρυστάλλινη , οι ήχοι διακριτοί , ένας Kevin Shields στα κέφια του. Και , φυσικά , όλα τα καλά κομμάτια. . Τέλoς πάντων. .

IMG_1079s
Με ανάμεικτα συναισθήματα , ίσως και κουρασμένοι ψυχολογικά μετά τους My Bloody Valentine , βρεθήκαμε στις 01:45 στους Wooden Shjips. Όργανο , μπάσο , κιθάρα , ντραμς , επαναλαμβανόμενα kraut-garage μοτίβα , ψυχεδέλια , πουλάκια να κελαηδούν. Ωραία εμφάνιση , αν και η ώρα ήταν αρκετά προχωρημένη και ο κόσμος όχι παραπάνω από 200 άτομα , χαλώντας το κέφι που θα μπορούσε να υπάρχει σε διαφορετικές συνθήκες. Μουσάτος frontman , αυτιστικός geek μπασίστας , ένας too old to rock n’ roll στα πλήκτρα και ένας κλασικός υπερκινητικός ντράμερ. Μοναδική αδυναμία η απουσία του Dance , California από το setlist.

Advertisements

2 responses to “Primavera Sound 2009 Day 1 : We ask you to ride

  1. hola!
    κατά την ταπεινή μου άποψη τα δυο live αν δεν ήταν ισάξια, σίγουρα ήταν αρκετά κοντά. Η διαφορά ήταν ότι έξω μπορούσα να χτυπηθώ (και χτυπήθηκα), μέσα ακούγονταν πιο δυνατά αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να χτυπηθώ (λόγο καρέκλας). Νομίζω επίσης πως τα live τους είναι τουλάχιστον μια τάξη μεγέθους ανώτερα των δίσκων. Αλλά γούστα είναι αυτά..

  2. Between The Raindrops : Ο ηχολήπτης των My Bloody Valentine στη συναυλία στο Auditori μίλησε για ένταση ήχου άνω των 130dB , δηλαδή μόνο στους My Bloody Valentine τέτοια.

    Συμφωνώ ότι τα live τους είναι πολύ πιο τσιμπημένα των δίσκων , τα bootlegs αυτό μαρτυράνε και ειδικά η συναυλία στο Auditori που άκουσα ηχογραφημένη είναι ηχητικά φοβερή.

    Δε νομίζω ότι ταιριάζουν στους My Bloody Valentine τόσο μεγάλες σκηνές. Τους αξίζουν , αλλά δεν τους ταιριάζουν. Με πιάνεις. Το χτύπημα επιβάλλεται πολλές φορές , βέβαια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s