This Immortal Coil…The Dark Age of Love (Ici d’ Ailleurs)

tic_promo

Ένας άντρας κάποτε πήδηξε από δυο ορόφους προς την αιωνιότητα και τότε ένα ασθενοφόρο πέθανε στα χέρια του!  Ένας άντρας κάποτε πήγε στη σκοτεινή χρονιά της αγάπης και γεύτηκε αίμα τραχύ απ’ τον αέρα που τον ανέπνεε! Ένας άντρας κάποτε είχε για δεύτερο όνομα της ισορροπία και για μαγικά του την ικανότητα να βρίσκεται παντού και πάντα στο ίδιο σημείο. Ένας άντρας κάποτε πέθανε τελικά και εκατό μονάχα άλλοι άνθρωποι βρέθηκαν σ’ ένα βρεχόμενο νεκροταφείο κάπου εκεί στα γκρίζα σίδερα του Bristol να τον συνοδεύουν στους στίχους που κάποτε έγραψε συνταραγμένος από ένα φεγγάρι. Ένας άντρας κάποτε ονομαζόταν John Balance και ήταν η ιδιοφυΐα που λογιζόταν και παρέδιδε μαζί με τον μουσικό συνδαιτυμόνα του Peter Christopherson τα μαύρα, πειραματικά, avant garde, ηχητικά ξέφτια του στην πιο παρεξηγημένη μουσική δεκαετία όλων τον εποχών.

Καθώς η punk τρεμούρα ξεδιάλυνε τα παιδιά της περνώντας τα από κόσκινο ένα ένα για να δει ποια αντέχουν στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ, στις αυτοκτονίες, στο χρόνο και στην δημιουργική καθυπόταξη, ο John Balance πηγαινοέφερνε το κεφάλι του και τους εσωστρεφείς στίχους του δίχως να βρει καμιά ησυχία. Από τους Psychic TV στο σπίτι του David Tibet για να του δώσει μια στάλα σκοτεινιάς για τους Current 93, από εκεί πάλι πίσω σ’ ένα στούντιο με το έτερο μουσικό μυαλό του (Christopherson) να γινατώνουν θεωρίες, τέχνες και ήχους, ωσότου η μπίλια κάτσει έτσι κι αλλιώς στο μαύρο αφού με τον τελευταίο ασχολήθηκαν μια για πάντα με τους απίστευτους Coil.

CoilPromoOssianBrownThighpaulsandraPeterChristophersonJohnBalance

Οι Coil είχαν μια πορεία για τουλάχιστον πάνω από δέκα χρόνια. Μια ντουζίνα δίσκοι, αμέτρητες συμμετοχές από εδώ κι από εκεί, ένα soundtrack για το Hellraiser όπου δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, δύο άλλα για ταινίες του underground φιλμογράφου και συγγραφέα Derek Jarman, κι ένας αμέτρητος κατάλογος δημιουργικής ακολασίας που χρειάζονται κάμποσες σελίδες για να τον συμπληρώσουν οι λέξεις. Η μουσική τους άλλωστε είναι το μόνο επιχείρημα και όσοι πιστοί θέλετε να συμμετάσχετε στο ηχητικό κατευόδιο των Coil δεν έχετε παρά να ψαχτείτε σε μια διαδρομή που αξίζει τον κόπο να λυμάνει τα αυτιά σας. Ένα αφιέρωμα πάντως τους πρέπει  και ίσως κάποια στιγμή γίνει από τούτο το ιστολόγιο.

Το κείμενο όμως τούτο έχει να κάνει μ’ ένα tribute album σ’ αυτήν την ασύμφορη μπάντα που έμεινε στα κιτάπια της μουσικής ιστορίας ως ένα από εκείνα τα αγαπημένα πηγάδια σκοτεινιάς, σκιάζοντας τα eighties και φτάνοντας μέχρι την αποφράδα χρονιά του 1995 κλείνοντας την ριξιά της με έναν από τους καλύτερους δίσκος της ιστορίας της. Το The Ape of Naples κατέβαζε στόρια και κάπου εκεί η ιστορία τελείωνε. Ο Balance τρελαινόταν ακόμη περισσότερο, ο Christopherson έπιανε συνθετικό ταβάνι και το απόλυτο τέλος είχε έρθει για τα καλά. Τέλος πρώτου μέρους!

Πολύ πριν το downloading γίνει φόρος τιμής στους απανταχού μυρωδιάδες «επικών» δισκογραφιών, οι Coil πρωτοπορούσαν κι έφτιαχναν ένα project όπου μια συλλογή με ακυκλοφόρητα και δύσκολα συνάμα τραγούδια να τα συλλέξει κανείς δινόταν για κατέβασμα καθώς ένα τραγούδι την εβδομάδα προσφερόταν στο κοινό με την ευλογία του συγκροτήματος. Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1998 και τελείωσε τον Αύγουστο του 1999. Ονομάστηκε Songs Of the Week και μέσα εκεί υπήρχε ένα αποκλειστικό για την συλλογή κομμάτι που ονομαζόταν The Dark Age Of Love! Στο τραγούδι συμμετείχε ο Marc Almond ενώ το project βγήκε ως bootleg αργότερα αφού πρώτα είχε «κυκλοφορήσει» στο διαδυκτιακό Brainwashed όπου με τα χρόνια έγινε μια δισκογραφική από μόνο του.

thisimmortalcoil2009

Κάπου εκεί και μετά απ’ όλα αυτά που δεν είπα για τους Coil ξεκινάει το tribute album που πάλευε να φτιάξει από το 2005 ο Stephane Gregoire επηρεασμένος από ένα άλλο project που είχε κάνει η 4AD χρόνια πριν. Οι This Mortal Coil ενέπνευσαν τον Gregoire, μάζεψε άντρες και γυναίκες που πίστευε στην δουλειά τους, τους είπε για το εγχείρημα και αφού κατάφερε να το τελειώσει τέσσερα χρόνια αργότερα  το παρουσίασε στον Christopherson. Ο τελευταίος κατενθουσιασμένος δήλωσε: «I LOVE THEM. It is the first time somebody with musical sensibility and talent has put so much time and effort into covering Coil songs. It totally passes my «hairs on the back of your neck standing up» test for the whole running time of the album. I was awe-struck», το project αυτό ονομάστηκε This Immortal Coil το tribute album ονομάστηκε The Dark Age Of Love και κάπου εκεί τελειώνει το μίνι δεύτερο μέρος!

Η εύθραυστη φωνή της μισής γαλλίδας, μισής ισραηλινής Yael Naïm που έγινε κάποια χρόνια πριν παγκόσμια γνωστή για τούτο εδώ το κομμάτι ανοίγει τον δίσκο με το ομώνυμο τραγούδι του tribute και το The Dark Age Of Love απ’ την αδυσώπητη ατμόσφαιρα εφιάλτη που έσερναν οι Coil γίνεται όνειρο αφιερωμένο σ’ εκείνους που δεν έχουν ξυπνήσει ακόμη. Η Naïm με την χαρισματική φωνή της σηκώνει κυριολεκτικά πάνω της και το βάρος που κουβαλάει άλλο ένα μαρτύριο των Coil. Η ανατριχιαστική ερμηνεία της στο Tattoed Man που υπήρχε στο The Ape of Naples ξυραφιάζει τη νύχτα αφού μονάχα μ’ ένα πιάνο και φωνές από το αλλού σε πληγιάζει βάζοντάς σε να γυροφέρνεις με τους έρωτές σου. Το φονικό δίδυμο που συναντήθηκε όμως στα πολλά στούντιο που έκανε βόλτες το album δεν είναι άλλο από τον αγαπημένο Matt Elliott και τον φοβερό Yann Tiersen. Ο πρώτος με την γνωστή μπαρόκ, στοιχειωμένη σκιά του που σιγοκλαίει γύρω από κεριά αναλαμβάνει το Teenage Lightning και του αλλάζει την παναγία. Οι ηλεκτρονικές λούπες του αυθεντικού κρατιούνται υπογείως και ο Elliott βουτάει το τραγούδι σ’ ένα μπουκάλι δηλητήριο δίνοντας έναν εφτάλεπτο θάνατο από εφηβικό φως. Μαζί με τον Tiersen κρατάνε τα κεριά για να περάσει η Red Queen και να ειπωθεί το Love Secret Domain. Ο ένας σιγοντάρει τον άλλο σε μια μουσική κλίνη που κόβει με το μαχαίρι το σκοτάδι και ένας τρόφιμος περπατάει ξυπόλυτος μέσα σε μια ήσυχη τρέλα, εκείνη των ματιών του! Πιάνο, κιθάρες ίσα να τρεμουλιάζουν, εφέ απόκοσμα, όλα έτοιμα για το οριστικό χτύπημα. Το Ostia ήταν το μέρος όπου το 1975 ο μεγάλος Pier Paolo Pasolini δολοφονήθηκε. Ο δίσκος αφιέρωμα στον δημιουργό που έφτιαξαν οι Coil λεγόταν Horse Rotoravor και ήταν ο δεύτερός τους. Ο Bonnie Prince Billy ανέλαβε να πει το συγκεκριμένο κομμάτι και μια από τις πιο συγκινητικές ερμηνείες που έδωσε τα τελευταία χρόνια έμελλε να μην είναι για δικό του τραγούδι καθώς οι βέλγοι έγχορδοι DAAU γίνονται η μπάντα που μάλλον θα ήθελε να έχει. Οι τελευταίοι, αφού έπαιξαν πίσω από τον Bonnie Prince, μπήκαν αργότερα στο στούντιο μαζί με μια φιλενάδα του Tiersen, την κυρία Christine Ott διασκευάζοντας τα Chaostrophy και Cardinal Points μέσα σε μια κλειστοφοβικά σινεματογραφική ροή που δεν απείχε μακριά και από τα αυθεντικά.  Οι Sylvain Chauveau, Nicolas Jorio, Han Stubbe και Roel Van Camp αποδίδουν φόρο τιμής με το απόκοσμο Amber Rain ενώ η λίστα κλείνει με το Blood from the air όπου οι Slow Learner, Kiki Bohemia και Oktopuss μαζί με του προαναφερθέντες DAAU και Ott υπογράφουν μια εκτέλεση από το στόμα της τρέλας.

Το The dark age of love είναι ένα από τα λίγα tribute albums που σκύβουν με απεριόριστο σεβασμό πάνω σε μια από τις καλύτερες μπάντες που πέρασαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι Coil είχαν ένα δικό τους κόσμο να ονειρεύονται και μια μουσική σχιζοφρένεια που λίγοι άντεξαν μαζί της. Αν δεν τους γνωρίζεις αξίζει τον κόπο και είναι ευκαιρία να ασχοληθείς μαζί του ακόμα και τόσα χρόνια μετά μέσα από τούτον τον αξιέραστο δίσκο που έφτιαξε μια μεγάλη παρέα αξιέπαινων μουσικών! Ο John Balance από μια άλλη σκοτεινή πλευρά συνεχίζει να κοιτάει μέσα απ’ τα παρανοϊκά του μάτια.

The Dark Age of Love site

Coil official website

Ici, d’ ailleurs records

by Arturo Bandini

Advertisements

One response to “This Immortal Coil…The Dark Age of Love (Ici d’ Ailleurs)

  1. ~Tι να πω… Μετά τους soulsavers, τον Vic Chesnutt, τωρα αυτο….
    ~3 στα 3 και respect στον τροπο που γραφεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s