Doris Duke “I’m a Loser” (Canyon Records, Stereo 7704)

doris-duke-im-a-loser-front

Φρονίμεψαν οι ορμές, στερημένες ερεθισμάτων. Αναγνώσκουμε νέους ορισμούς στο σύμπαν του on-line κάλλους. Ο νέος καλύτερος ήταν ο παλιός μέτριος, ο έξωθεν εκτιμηταίος αποκαθιστάται σε mp3 προσφορά, ως άμεση κατανάλωση των web καταθέσεων. Νέο κρέας για κάθε ημέρα, εύκολο κι ευνόητο. Καινούριοι ποιοτικοί ορισμοί, η ζωή για τη μουσική μεταλλάχθηκε σε ζωή απ’ τη μουσική, στο εφήμερο του άνευρου διαδικτυακού ραδιοφώνου, στις καλημέρες του facebook, στην τέχνη ως ανακυκλώσιμo λινκ σε ένα σχόλιο στο cbox. Νεοσύστατοι ορισμοί. Ο ελληνικός καφές λέγεται παλιά ελλάδα, η φωτιά στην πλατεία επανάσταση, η επί τούτου αυτοδικαιολογία γενναία παραδοχή. Αυτός ο κόσμος που επίπλαστα συμφωνεί πως ξεχωρίζει ως προοδευτική μειονότητα, άραγε πως γράφει και διαβάζει την απώλεια;

Ένα παλιό λεξικό θα έγραφε πως η απώλεια αναφέρεται σε κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν, που ξέφυγε της απτής και νοητής προσοχής, που χάθηκε ενώ ήταν επιθυμητό αλλά πια απουσιάζει. Η απώλεια πάντα αναφερόταν σε αυτό που δεν είναι πια «δικό» μας. Ένα παλιό λεξικό θα έγραφε επίσης πως soul τραγουδίστρια, είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα, σε μέρη όπως η Georgia, μεγαλώνοντας τραγουδούσε σε εκκλησίες ώσπου να μεταπηδήσει σε gospel μπάντες και λίγο αργότερα να βρει καλλιτεχνικά το δρόμο της. Αν το στο ίδιο λεξικό, υπήρχε λήμμα συνδιαστικό της απώλειας και της soul τραγουδίστριας, ένα απ’ τα παραδείγματα θα ήταν αυτό της Doris Curry.

Γεννήθηκε το 1945 στη Sandersville της Georgia και τραγούδησε στις εκκλησίες ώσπου βρέθηκε σε gospel groups όπως ήταν οι Rasberry Singers και οι Caravans. Το ’63 βρέθηκε στη New York, κάνοντας backing vocals στο Apollo. Η Doris πήρε πτυχίο ψυχολογίας, παντρεύτηκε και με το συζυγικό επώνυμο Willingham έκοψε το πρώτο της single με τίτλο “Running Away From Loneliness” στην Hy-Monty το ’66, και το ’68 έκανε το “You Can’t Do That” για την Jay Boy. Τα πράγματα δεν πήγαιναν κατ’ ευχή, ασχέτως αν είχε κάνει φωνητικά σε ονόματα όπως των Jerry Butler, Aretha Franklin, Frank Sinatra, Nina Simone, ώσπου γνώρισε τον πολυπράγμονα πρώην παραγωγό της Atlantic, τραγουδιστή, συνθέτη, απατεώνα και παλαβό Jerry Williams, περισσότερο γνωστό ως Swamp Dogg. Αυτός της έδωσε και το καινούριο της όνομα. Doris Duke.

1969 και ο ακόμη Jerry Williams Jr. την πήρε για να ηχογραφήσουν στο Capricorn στούντιο του Phil Walden, του ανθρώπου που ανέλλαβε τον Otis, τους Allman Brothers τον πρόεδρο Carter. Τα label πέταγαν το lp στα αζήτητα, ώσπου να κυκλοφορήσει απ’ την Canyon, η οποία όμως γρήγορα πτώχευσε κι έτσι η προώθηση του δίσκου κατέληξε αδύνατη. Με νότια τραγούδια γραμμένα κυριώς απ’ τον παραγωγό και τον Gary “U.S” Bonds, η Duke τραγούδησε στο «δύσκολο-να-βρεθεί» “I’m A Loser” για την απώλεια όπως αυτή ορίζεται στο λεξικό της deep soul. Για το πώς ένας άντρας γίνεται απάνθρωπος, ξένος, φυγάς, φίλος, αδιάφορος, υπογραφή διαζυγίου. Τραγούδησε με την κακότυχη στόφα της πληγωμένης γυναίκας, της ζηλιάρας συζύγου, της παρατημένης που περνά μ’ ένα βιβλίο τη νύχτα των Χριστουγέννων, της «άλλης» γυναίκας που περιμένει μόνη σ’ ένα δείπνο για δύο. Τραγούδησε την απώλεια κατάπως οι ορισμοί μιλούν για τους ευαίσθητους ανθρώπους, στους οποίους η ζωή δε φέρθηκε καλά.

Άλλαξαν κι ευτελίστηκαν οι ορισμοί. Η αναγραφή τους όμως δεν χώθηκε σ’ ένα βιβλίο με λευκές σελίδες αλλά σ’ αυτό με τα μπόλικα παλαιά κεφάλαια. Κι εδώ λέμε να το διαβάσουμε απ’ την αρχή, στεκόμενοι στα κεφάλαια των ανθρώπων που θυμίζουν έννοιες των παραπεταμένων πια λέξεων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s