Compilations Forever

Ανέκαθεν τα Various Compilations μου ασκούσαν μια ιδιαίτερη έλξη κυρίως στις περιπτώσεις που είχαν ακυκλοφόρητα κομμάτια. Βέβαια το πιο συνηθισμένο είναι τα groups να δίνουν σ’ αυτές τα περισεύματά τους και να κρατάνε το καλύτερο υλικό τους για τη δικιά τους δισκογραφία. Ωστόσο δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που κάποιο group έδωσε σε μια τέτοια συλλογή κάτι πραγματικά καλό που άξιζε να σημειωθεί. Αυτή εδώ η λίστα περιλαμβάνει, με αντίστροφη αξιολογική σειρά, τα δέκα πιο αγαπημένα μου τραγούδια που πρωτοεμφανίστηκαν σε συλλογές και όχι σε κάποιο δίσκο του group, είτε από επιλογή τους, είτε γιατί από μόνοι τους δεν μπορούσαν να το κυκλοφορήσουν αλλιώς. Άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το soundtrack της απόλυτης απλοχεριάς ή της απόλυτης ανάγκης. Χρονικό διάστημα, απ’ τα τέλη των seventies ως τις αρχές των nineties. Πιο πριν και στην εποχή του κλασσικού ροκ οι συλλογές ήταν ένα μάλλον υποβαθμισμένο προϊόν που απλά μάζευε επιτυχίες (άρα κυκλοφορημένα τραγούδια) πολύ συχνά χωρίς καμιά συνοχή. Η έκρηξη του πανκ, ανάμεσα σ’ όλα τα άλλα, έδωσε κύρος και στα  Various Compilations. Πιο μετά ίσως σε κάποιο μελλοντικό post.
Τι ΔΕΝ περιλαμβάνεται εδώ:
ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ TRIBUTES: Είναι η εύκολη λύση. Διασκευάζεις κάτι που δεν είναι δικό σου. Δε λέω μπορεί να βγει καλό. Αλλά όταν το κομμάτι είναι δικό σου και είναι και καλό τότε αυτό μετράει περισσότερο.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΗΔΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ: Ακόμα πιο εύκολη λύση. Παίρνεις ένα κομμάτι απ΄τη δισκογραφία σου, το παίζεις λίγο διαφορετικά και ξεμπερδεύεις. Αμ, δε!.
SOUNDTRACKS: Τα soundtracks δεν είναι συλλογές, είναι soundtracks, το λέει κι η λέξη. Φτιάχνονται με έναν ειδικό σκοπό δηλαδή να επενδύσουν μια ταινία.


10. Only Need Your Love – Noodles
1988, An Emotional Beat In A World Of Fury, Gougnaf, GM 024

Εξαφανισμένο το group, εξαφανισμένο και το label, αμφότερα από Γαλλία. Οι Noodles λοιπόν έβγαλαν μόνο ένα single και ένα mini-LP, και τα δυο στη Gougnaf, αλλά και αυτό εδώ το φοβερό track στην παραπάνω συλλογή της εταιρίας που ξεχωρίζει αισθητά σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια της. Δεν έχω ακούσει τίποτα άλλο απ’ αυτούς και αν κάποιος μου πει ότι  έχουν βγάλει και καλύτερα τραγούδια απ’ αυτό τότε πραγματικά έχω χάσει. Αλλά άντε να βρεις τώρα τα δισκάκια της Gougnaf.
9. Funny – Erasers
1982, The Great New York Singles Scene, ROIR, A116

Ρε παιδί μου τι γίνεται καμιά φορά. Αν κάποιος μου πει ότι το εν λόγω τραγούδι δεν θα είχε θέση σε ένα best του Νεοϋορκέζικου punk μαζί με τα καλύτερα κομμάτια της Patti Smith, των Television, των Ramones κλπ, τότε δεν ξέρει τι του γίνεται. Κι όμως αυτό το ακατέργαστο διαμάντι που επρόκειτο να το κυκλοφορήσει το ’78 η Ork (το label που έβγαλε το Little Johnny Jewel των Television) δε βγήκε ποτέ. Οι Erasers διαλυθηκαν το ’79 χωρίς να κυκλοφορήσουν τίποτα. Ευτυχώς το κασσετοlebel ROIR το 1982 έβγαλε την παραπάνω συλλογή που συγκέντρωνε πραγματικά σπάνιο υλικό από κείνη την σκηνή. Αργότερα, όταν το γαλλικό label Danceteria άρχιζε να βγάζει σε βινύλιο επιλεγμένα νούμερα της ROIR, εμφανίστηκε κι αυτό αλλά χωρίς το άκρως διαφωτιστικό ένθετο της πρωτότυπης κασσέτας. Αν θέλετε τώρα να πάρετε μια γεύση απ’ τους Erasers ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το απόσπασμα απ’ την ιστορική ταινία The Foreigner του Amos Poe στα 1978. Στο καταγώγι παίζουν οι Erasers. Μπαίνει ένας ξανθός τύπος, του την πέφτουν οι Cramps και τον κάνουν ασήκωτο απ’ το ξύλο στις τουαλέτες με τη μουσική συνοδεία του group. Αυτό είναι που λέμε ξύλο μετά μουσικής. Απίστευτο και ακραιφνώς αντιπροσωπευτικό της Νεοϋορκέζικης punk φάσης.
8. Got No Chains – Walkabouts
1988, Sub Pop 200, Sub Pop, SP 25

Μέχρι το 1988 οι Walkabouts είχαν βγάλει μόνο ένα EP, ένα single και το πρώτο τους άλμπουμ. Εκείνη τη χρονιά προσχωρούν στη Sub Pop όπου θα έμεναν μέχρι το 1995 και αμέσως δίνουν στην παραπάνω συλλογή ίσως το καλύτερο μέχρι εκείνη τη στιγμή κομμάτι τους. Το Got No Chains όχι μόνο δε θα εμφανιστεί στο δεύτερό τους άλμπουμ αλλά θα μείνει απ’ έξω και απ’ την πολύ καλή συλλογή Death Valley Days του ’96 που μάζεψε αρκετά rarities μέχρι τότε και μας ξελάσπωσε. Γι’ αυτό όμως παραδόξως δεν υπήρχε χώρος.


7. Break On Through – Midnight Men
1988, Belgian Garagemania Vol. 4, Boom!, 6T’s BOOM!4

Εκεί στα τέλη των 80ς είχε αναπτυχθεί ένα έντονο φλερτ ανάμεσα στο ελληνικό και το βέλγικο garage μιας και η δικιά μας Wipe Out και η βέλγικη Boom είχαν κονέ. Υπενθυμίζω τη split συλλογή Double Shot (1992, Wipe Out!, WOR 047) με μια πλευρά για την κάθε χώρα, split single των Midnight Men με τους Illusion Fades (1992, Wipe Out!, WOR 056) και δυο αποκλειστικά ελληνικές συλλογές με rarities ισαρίθμων βέλγικων συγκροτημάτων: το Stacked των Spanks (1989, Wipe Out!, WOR 019) και το Midnight Confidential των Midnight Men (1990, Wipe Out!, WOR 031). Σ’ αυτήν την τελευταία υπάρχει και το άνωθεν κομμάτι που όμως δεν υπήρχε σε τίποτα δικό τους παρά μόνο στο τέταρτο Volume της βέλγικης γκαραζοσειράς.
6. The Do It Story – Echo Tatoo
1990, Studio II Collection, Studio II, ST II 01

Άρτι αφιχθείσα απ’ τους No Man’s Land η Εύη Χασαπίδου (η καλύτερη ελληνική γυναικεία underground φωνή τότε και μετά και πάντα) φτιάχνει τους Echo Tatoo που ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα super group. Πριν καλά-καλά βγάλουν το πρώτο τους άλμπουμ στην Studio II δίνουν στην παραπάνω συλλογή της εταιρίας αυτό το τέλειο τραγούδι που είναι και η πρώτη τους εμφάνιση σε βινύλιο. Στο επερχόμενο ντεμπούτο τους δεν θα μπει και προσωπικά ξέμεινε για χρόνια σε μια κασσέτα η οποία αφού έλλιωσε στο συγκεκριμένο σημείο απ’ το παίξιμο, με ανάγκασε να πάρω το βινύλιο που αυτό ευτυχώς ακόμα βαστάει γερά.
5. Where I Belong – Sex Museum
1991, Kaleidoscopic Vibrations, Direct Hits, DHLP 1003

Ένα χρόνο μετά το δεύτερο και καλύτερό τους άλμπουμ Independence οι Ισπανοί Sex Museum ψάχνουν στα συρτάρια τους και οι αθεόφοβοι δίνουν στο τέταρτο φύλλο του αμερικάνικου fanzine Kaleidoscope αυτόν τον δυναμίτη. Γραμμένο κι αυτό σε μια κασσέτα απ’ το Βάϊο, έπαιζε συνέχεια, ανάκατα με τις βλαστήμιες για τρεις λόγους: πρώτον ο Βάϊος τό ‘κοψε κάπως άγαρμπα, δεύτερον γιατί δεν υπήρχε στο Independence που είχα ρίξει ένα σκασμό λεφτά για να πάρω το ισπανικό και τρίτον γιατί άντε να βρεις τη συγκεκριμένη συλλογή. Τελικά, πολλά χρόνια αργότερα, ήρθε το e-bay και μ’ έσωσε.


4. Ward 81 – Fuzztones
1983, Rebel Kind, Sounds Interesting, SILP 011

Ίσως το αγαπημένο μου τραγούδι των Fuzztones μετά το Just Once. Τι τραγουδάρα, τι στίχος και τι video!!! Για να μην μπερδευτείτε εδώ μιλάμε για την εκτέλεση που συναντάμε στο Creatures That Time Forgot του ’89 που είναι η πρώτη καθώς ηχογραφήθηκε στις αρχές της δεκαετίας και είναι παρμένη απ’ την παραπάνω συλλογή. Η εκτέλεση του Lysergic Emanations είναι η δεύτερη και έπεται κατά δυο τουλάχιστον  χρόνια. Για να πω την αλήθεια αυτή η πρώτη μ’ αρέσει καλύτερα και την άκουσα και πρώτη γιατί το Lysergic Emanations το πρωτοάκουσα το ’90 όταν το έκοψε γερμανικό η Music Maniac. Μέχρι τότε για μας τους Έλληνες το εκπληκτικό ντεμπούτο άλμπουμ τους κινούταν στη σφαίρα του θρύλου μιας και το original στην ABC ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί.
3. Everybody Moves – Died Pretty
1989, Positively Elizabeth Street, Citadel, CITLP 523

Χωρίς πλάκα εδώ μιλάμε για την ύψιστη γαλαντομία. Οι Died Pretty όχι μόνο δεν φέρθηκαν σαν μοναχοφάηδες αλλά έδωσαν το καλύτερο τραγούδι τους στην εταιρία τους για να πάρει περισσότερη αξία αυτή η ιστορική συλλογή που την έκοψε και ελληνική η Hitch Hyke. Ήταν την ίδια χρονιά με το δεύτερό τους άλμπουμ Lost στο οποίο όμως δεν μπήκε. Τελικά αφού βούϊξε ο κόσμος όλος μ’ αυτή την τραγουδάρα η Citadel αποφάσισε να το βγάλει και σε περιορισμένο single που ούτε το αντίκρυσαν ποτέ τα ματάκια μας.
2. Arabesque – Shiva Burlesque
1990, Viva Los Angeles II, Viva, REVI 005

Η τρίτη πλευρά αρχίζει. Η κιθάρα του Grant-Lee Phillips σε μπάζει κατ’ ευθείαν στο κλίμα και σύντομα τα drums και το μπάσσο σε τυλίγουν με τη μυσταγωγία της αραβικής ερήμου. Το μυαλό σου στροβιλίζεται απ’ τη μαγεία της ερμηνείας του Jeffrey Clark. Πέντε λεπτά μετά θα μείνεις να χάσκεις σαν ηλίθιος το ταβάνι. Κοιτάς καλά το εξώφυλλο και νομίζεις ότι έχει γίνει λάθος. Θα έπαιρνες όρκο ότι είναι οι Savage Republic ή οι 17 Pygmies ή οι Red Temple Spirits. Όχι! Κυρίες και Κύριοι είναι η πρώτη ηχογράφηση των Shiva Burlesque την Άνοιξη του 1986 που περίμενε σχεδόν να διαλυθεί το group για να δει το φως της δισκογραφίας. Κάπως έτσι θα πρέπει να ένιωσαν αυτοί που με το Arabesque είχαν την πρώτη επαφή τους με το group. Εδώ έτσι ένιωσα εγώ που ήδη είχα ακούσει το πρώτο τους ομώνυμο του ‘87. Τι το συζητάμε τώρα! Κάθε ατμοσφαιρική desert rock συλλογή οφείλει να ξεκινάει μ’ αυτό.


1. Paint The Flowers All Black – Shallow Reign
1987, The Sound Of Deep Ellum, Island 90637-1

Τι πράμα ειν’ τούτο ρε παιδιά!!! Και ποιοί είναι αυτοί οι τύποι; Λοιπόν αυτή την τόσο εξειδικευμένη συλλογή που κάποιος θα νόμιζε ότι θα ήταν σπάνια την ακούσαμε στην ώρα της μιας και την έκοψε ελληνική η Virgin. Και φυσικά τρέξαμε να την πάρουμε λόγω αυτού του έπους. Και ήταν το μόνο που συγκρατήσαμε απ’ αυτή που σκιαγραφεί όσο μπορεί καλύτερα τη μουσική σκηνή της γειτονιάς Deep Ellum του Dallas του Τέξας. Κάπου εκεί ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερό τους άλμπουμ (αυτά τα δυο έβγαλαν) οι άγνωστοι σε μας Shallow Reign μας προσφέρουν μερικές απ’ τις καλύτερες κιθάρες που ακούσαμε ποτέ. Κατά τ’ άλλα η συλλογή περιείχε την πρώτη εμφάνιση σε βινύλιο της γνωστής βλαχοχίππισας Edie Brickell (με τους New Μπουχέσιανς) και ένα μέτριο τραγούδι των επίσης βλάχων Reverend Horton Heat. Όλα τ’ άλλα μήτε που τα ξέραμε, μήτε και που τα ξανακούσαμε ποτέ.

posted by Vertigo

Advertisements

One response to “Compilations Forever

  1. Lucky – Radiohead
    An den kanw lathos emfanisthke sthn «filanthrwpikh» syllogh HELP!, prin kykloforisei to OK Computer.

    ena dynato xeirokrothma gia to Ward 81!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s