countdown με δελτία τύπου

NEVER TRUST A TRIFFID! @ Closer Alternative Bar – Τρίτη 20 Απριλίου 2010!

Preshow party, λίγο πριν την πολυαναμενόμενη συναυλία των Triffids στο Gagarin 205!

Οι Αυστραλοί Triffids υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του Ελληνικού κοινού στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές εκείνης του ’90. Πέρα από αυτό, αποτελούν μέρος της άτυπης “συναυλιακής ιστορίας” της χώρας μας αφού με την δική τους εμφάνιση άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το club Ρόδον, στις 6 Νοεμβρίου του 1987.

Τον Σεπτέμβριο του 1988, συμμετείχαν στο επεισοδιακό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος της Αθήνας στο Πεδίο του Άρεως. Στο πλαίσιό του, υποτίθεται πως θα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σπουδαίες μπάντες όπως οι Gun Club, οι Jesus & Mary Chain και οι Public Image Ltd, όμως οι Triffids έμελλε να είναι οι τελευταίοι που ανέβηκαν στη σκηνή πριν ξεσπάσουν οι ταραχές που τελικά οδήγησαν στη ματαίωση του υπόλοιπου προγράμματος.

Περίπου 22 χρόνια αργότερα, επιστρέφουν στην Αθήνα, μαζί με μια πολυμελή παρέα εκλεκτών φίλων (όπως ο Mick Harvey, ο Stef Kamil Carlens, o Chris Abrahams, η Melanie Oxley, οι Blackeyed Susans) για μία μοναδική συναυλία / αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα τους με επίκεντρο, τι άλλο, την υπέροχη μουσική του αδικοχαμένου front man τους, David McComb, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1999. Η βραδιά της ερχόμενης Παρασκευής, 23/4, στο Gagarin 205, θα είναι αφιερωμένη σε εκείνον.

Εν αναμονή αυτής, το Closer Alternative Bar αφιερώνει, με τη σειρά του, τη βραδιά της ερχόμενης Τρίτης, 20/4, στο μεγάλο αυτό συγκρότημα. Η Ηρώ Κουμεντάκου (συνοδοιπόρος του Χρήστου Δασκαλόπουλου στην εκπομπή “25”, στο Κόκκινο 105,5) και η Μυρσίνη Βασιλοπούλου, resident DJs τις Τρίτες με τις… Young Loud & Snotty επιλογές τους, θα αναλάβουν τα decks ταξιδεύοντάς μας στον μαγευτικό κόσμο της μουσικής των Triffids (που και οι ίδιες λατρεύουν!).

“Wide Open Road”, “Red Pony”, “Bury Me Deep In Love”, “Bright Lights Big City”, “Blinder By The Hour”, “Hell Of A Summer”, “Save What You Can” είναι μόνο λίγα από τα υπέροχα τραγούδια τους που θα ακουστούν αυτό το βράδυ στο Closer. Θα τους κάνουν παρέα και κομμάτια από τους Go-Betweens, τους Died Pretty, τους Chills, τους Bamboos, τους Saints και άλλους εκπροσώπους της τόσο ξεχωριστής σκηνής που άνθισε, κυρίως στα 80’s, σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Φυσικά, δεν θα λείψουν και τραγούδια από τους Yeah! και τους Jaywalkers! Οι δύο εξαιρετικές Ελληνικές μπάντες θα ανοίξουν τη συναυλία των Triffids στο Gagarin, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 1987!

Πέρα από την πολύ καλή μουσική και τα φτηνά ποτά, θα υπάρξουν και κάποιες προσκλήσεις για τη συναυλία της Παρασκευής που θα πάνε στα χέρια λίγων τυχερών παρευρισκόμενων! Ένας λόγος παραπάνω για να περάσετε μια βόλτα…

Τρίτη 20 Απριλίου, στο Closer Alternative Bar: “Never Trust A Triffid”, μια βραδιά αφιερωμένη στους Triffids, λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στο Gagarin 205. Στα decks η Ηρώ Κουμεντάκου και η Μυρσίνη Βασιλοπούλου. Είσοδος ελεύθερη!

Διεύθυνση: Ιπποκράτους 150 και Βατάτζη, Εξάρχεια.

Τηλέφωνο: 210 6440310

Όλα αυτά μέχρι την Παρασκευή όταν…

Ήταν 6 Νοεμβρίου 1987. Ο κόσμος είχε γεμίσει το ιστορικό Ρόδον, στα επίσημα “εγκαίνιά” του. Γύρω στις 11 το βράδυ, ένας ψηλόλιγνος νεαρός από την Αυστραλία μας είπε καλησπέρα, με εκείνη την χαρακτηριστικά ζεστή φωνή του, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί που αποτελούσαν τους Triffids έπαιρναν τις θέσεις τους γύρω από εκείνον. Αμέσως μετά, οι πρώτες νότες του Wide Open Road” πλημμύρισαν τον χώρο και τις καρδιές των παρευρισκόμενων…

Πέρασαν πάνω από δύο δεκαετίες από τότε. Πλέον, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως θα αντιμετώπιζε ο David McComb την πρόσφατη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τους Triffids, της σπουδαίας μπάντας που αποτέλεσε το βασικότερο και πιο κραταιό όχημα έκφρασης για τον ίδιο και την διαχρονική μουσική του, η οποία παραμένει μοναδικά όμορφη, ζωντανή και επίκαιρη. Η απώλειά του – τραγικά νωρίς, στις αρχές του 1999 – έγινε αισθητή όχι μόνο από τους φίλους και τον αδελφό του στο συγκρότημα, αλλά και από θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2006, στο Hasselt του Βελγίου, οι εναπομείναντες Triffids πείστηκαν να παρουσιάσουν ζωντανά τα τραγούδια του David McComb για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Την ώρα που βρίσκονταν στη σκηνή και άκουγαν αυτά τα τραγούδια να ξετυλίγονται, το ένα πίσω από το άλλο, σαν μία τέλεια σειρά από κύματα, συνειδητοποίησαν πως ο καλύτερος τρόπος για να θυμούνται και να γιορτάζουν τη ζωή του φίλου τους είναι μέσα από τη μουσική του.

Το τρίωρο show A Secret In The Shape Of A Song / The Triffids and Friends play the songs of David McComb παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Festival του Sydney, το 2008. Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, θα έχουμε τη χαρά να το υποδεχτούμε στο Gagarin 205 Live Music Space, όπου οι Triffids και οι εκλεκτοί φίλοι τους μας προσκαλούν σε μια μοναδική συναυλία / γιορτή της υπέροχης μουσικής του McComb, η οποία θα συνοδεύεται από προβολές που επιμελείται το ίδιο το group. Θα είναι μια μεγάλη και μακριά βραδιά που κανείς δεν θα θέλει να τελειώσει!

To line-up θα περιλαμβάνει όλα τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας – Robert McComb, Martyn P Casey (νυν μέλος των Bad Seeds του Nick Cave), Alsy Mc Donald, Graham Lee, Jill Birt – το τετραμελές συγκρότημα των Blackeyed Susans (στο οποίο συμμετέχει ο Phil Kakulas, ιδρυτικό μέλος των Triffids) και μια σειρά από guest τραγουδιστές και μουσικούς, όπως ο μεγάλος Mick Harvey (Birthday Party, Bad Seeds, Crime & The City Solution), ο Stef Kamil Carlens (ιδρυτικό μέλος των Deus και νυν Zita Swoon) ο Rob Snarski, η Melanie Oxley (αδελφή των Jeremy και Peter Oxley, ιδρυτικών μελών των θρυλικών Sunnyboys, μέλος των Sparklers, συνεργάτιδα του Louis Tillet και του Johnny Kannis και backing vocalist στοRaining Pleasure EP των Triffids), ο Chris Abrahams (μέλος των Necks) και ο 18χρονος Adrian Hoffmann (τραγουδιστής και κιθαρίστας των Morning Night, επίσης από το Perth της Αυστραλίας). Συνολικά, μιλάμε για ένα… all-star σχήμα της Αυστραλέζικης σκηνής (και όχι μόνο), αποτελούμενο από 14 άτομα!

Στη διάρκεια του show θα ακουστούν σχεδόν όλα τα τραγούδια που έγραψε ο David McComb και τα οποία κατέστησαν τους Triffids ως ένα από τα σπουδαιότερα, αλλά και πιο αγαπητά στο Ελληνικό κοινό,  συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80. “Red Pony”, “Hell Of A Summer”, “My Baby Thinks She’s A Train”, “Wide Open Road”, “Personal Things”, “Tarrilup Bridge”, “The Seabirds”, “Raining Pleasure”, “Bright Light Big City”, “Field Of Glass”, “Born Sandy Devotional”, “In The Pines”, “Kathy Knows”, “Bury Me Deep In Love, “Trick Of The Light”, “Blinder By The Hour”, “Falling Over You”, “Goodbye Little Boy” και άλλα πολλά, προερχόμενα από τα πέντε υπέροχα albums που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν (“Treeless Plain” / 1983, “Born Sandy Devotional” / 1986, “In The Pines” / 1986, “Calenture” / 1987, “The Black Swan” / 1989) αλλά και από extended plays, όπως τα “Raining Pleasure” και “Field Of Glass”.

Όλα τα προαναφερθέντα (μαζί με την θαυμάσια συλλογή Beautiful Waste And Other Stories” / 2008) επανακυκλοφόρησαν, από το 2006 και μετά, σε εμπλουτισμένες re-mastered εκδόσεις, από την ανεξάρτητη δισκογραφική Domino Records, κάνοντας τους γνωστούς σε μία νέα γενιά μουσικόφιλων, η οποία ίσως αγνοούσε, μέχρι πρότινος, την ύπαρξή τους.  Πριν από λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε και το εξαιρετικό Wide Open Road – The Best Of The Triffids” από την ίδια εταιρεία, καθώς κι ένα box set με 10 CDs που περιέχουν live, demo, ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, το υλικό από τις περίφημες κασσέτες που μοίραζαν πριν υπογράψουν σε δισκογραφική και το ίδιο το Best Of.

Παράλληλα, το συγκρότημα άρχισε να δραστηριοποιείται ξανά πραγματοποιώντας λίγες επιλεγμένες συναυλίες στην Αυστραλία, αλλά και ορισμένες ακόμα χώρες. Έτσι, θα έχουμε την ευτυχία να τους ξαναδούμε στα μέρη μας – παρότι οι τελευταίες τους αναμνήσεις από την Αθήνα, στο επεισοδιακό ανοιχτό Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο του 1988, στο Πεδίο του Άρεως, δεν ήταν και οι καλύτερες (κι ας τους έσωσε τελικά ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, όπως οι ίδιοι διηγήθηκαν μετά στο New Musical Express) – και στη σκηνή του ανακαινισμένου Gagarin 205, ενός ακόμα χώρου που γράφει τη δική του ιστορία στα συναυλιακά δρώμενα της Αθήνας, εδώ και περίπου οχτώ χρόνια.

www.thetriffids.com

www.myspace.com/thetriffids

Όμως, οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Η “παρέα” του 1987 θα επιστρέψει πλήρης αφού σε αυτή θα συμμετέχουν και τα δύο Ελληνικά συγκροτήματα που είχαν ανοίξει εκείνη την πρώτη συναυλία τους στο Ρόδον, οι εξαιρετικοί Yeah! του Γιάννη Ντρενογιάννη (Anti Troppau Council, Libido Blume), της Χρύσας Πανταζή και του Τάκη Γιαννούτσου και οι θαυμάσιοι Jaywalkers, του Γιώργου Μουχταρίδη, του Πασχάλη Πλησή, των Γιάννη και Βασίλη Διβόλη και της Κικής Κριμιτζά, η οποία θα συμπληρώσει το σχήμα αντί του Γιώργου Μάνου που, δυστυχώς, έφυγε από κοντά μας το 1999, την ίδια χρονιά με τον David McComb! Ας θυμηθούμε και τους δύο αυτή τη μεγάλη βραδιά!

YEAH!

Η μπάντα είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του ’87 και μέχρι το ’93, όταν αποφάσισαν να διακόψουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους, πρόλαβε να κυκλοφορήσει δύο θαυμάσια albums (“Yeah!” / 1988, Ano Kato Records, Festival” / 1992, MBI). Μέσα στα επόμενα χρόνια, συμμετείχαν με κάποια τραγούδια τους σε συλλογές (χαρακτηριστική η διασκευή τους στο Policy Of Truth” για το A Greek Tribute To Depeche Mode” της Klik Records, to 2004).

Από το 2005, αμέσως μετά την εμφάνισή τους στις Last Days Of Rodon” συναυλίες (μαζί με τους Stranglers), δοκιμάζουν και πάλι τις δυνάμεις τους με πρόβες, αλλά και νέα κομμάτια. Τον περασμένο Αύγουστο ανέβηκαν ξανά στη σκηνή, σε μια συναυλία μνήμης για τον μουσικό Νίκο Δόικα, στη Ζήρεια. Η επιστροφή τους αποτελεί μία από τις καλύτερες ειδήσεις για την εγχώρια rock’n’roll σκηνή!

http://yeah-gr.blogspot.com

www.myspace.com/yeah-festival

THE JAYWALKERS

Το 1986 πέντε φίλοι σχηματίζουν το συγκρότημα των Jaywalkers. Την αμέσως επόμενη χρονιά, κυκλοφορεί το ομώνυμο ντεμπούτο mini LP τους, το οποίο περιείχε τρεις δικές τους συνθέσεις και μία διασκευή στο Tomorrow Never Knows” των Beatles. Ο συγκεκριμένος δίσκος έκανε την πορεία του και σήμερα θεωρείται συλλεκτικό απόκτημα, σε βαθμό που να αλλάζει χέρια, κυρίως μέσω internet, για πολύ μεγάλα ποσά! Το τραγούδι You Can’t Be Happy All The Time” συμπεριλήφθηκε, χρόνια αργότερα, στη συλλογή Try A Little Sunshine” του Vinyl Microstore.

Το φθινόπωρο του 1987 σηματοδοτήθηκε από το ξεκίνημα του θρυλικού club Ρόδον. Όπως προαναφέραμε, οι Jaywalkers ήταν το συγκρότημα που άνοιξε τη συναυλία των Triffids.

Αξιομνημόνευτη ήταν και η εμφάνισή τους σε ένα, επίσης ιστορικό, mini-festival που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του 1987, στο Βεάκειο Θέατρο, στον Πειραιά. Εκεί, βρέθηκαν να συμπληρώνουν, με απόλυτη επιτυχία, ένα σπάνιο line-up το οποίο αποτελείτο από τους (γνωστούς και μη εξαιρετέους…) Αμερικάνους Fleshtones, τους σπουδαίους Αυστραλούς Hoodoo Gurus και τους μοναδικούς Dream Syndicate!

Από τότε πολλά άλλαξαν, εκτός από την αγάπη των ανθρώπων που έφτιαξαν αυτή τη μπάντα για τη μουσική. Αυτό ήταν το συστατικό που κράτησε την ιδέα των Jaywalkers ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ήδη μια ιδέα για επανακυκλοφορία του δίσκου τους, τόσο σε βινύλιο όσο και σε CD (μάλιστα, με bonus tracks)! Το συγκρότημα έχει και καινούργιο υλικό, μέρος του οποίου θα ακούσουμε στη συναυλία!

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, όλοι αυτοί οι σπουδαίοι μουσικοί θα προσφέρουν στους νεώτερους – και θα θυμίσουν στους παλαιότερους – μία γεύση από το πως ήταν τα πράγματα σε μια διαφορετική περίοδο για την rock’n’roll μουσική στη χώρα μας, όταν το κοινό πλημμύριζε τους λιγοστούς συναυλιακούς χώρους, διψασμένο για να γνωρίσει και να ζήσει κάτι καινούργιο και συναρπαστικό!

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ. Να σημειωθεί ότι θα υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός καθισμάτων μπροστά στη σκηνή. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42 / τηλ. 210 3608366) και το www.ticketpro.gr.

Η παράσταση “ A Secret In The Shape Of A Song” πρωτο-παρουσιάστηκε από το Sydney Festival, το 2008.

Gagarin 205 Live Music Space: Λιοσίων 205, κοντά στον σταθμό Μετρό / ΗΣΑΠ “Αττική”. Website: www.gagarin205.gr

Γραφείο Τύπου / Πληροφορίες:

Θωμάς Μαχαίρας – thomasknife69@gmail.com – τηλ. 6944 814543

Well the drums rolled off in my forehead
and the guns went off in my chest
Remember carrying the baby for you
Crying in the wilderness

I lost track of my friends, I lost my kin
I cut them off as limbs
I drove out over the flatlands
hunting down you and him

The sky was big and empty
My chest filled to explode
I yelled my insides out at the sun
At the wide open road

It’s a wide open road, it’s a wide open road…”

υγ. Όταν ο Vertigo ανέβασε στο προσωπικό του blog, το mini lp των Jaywalkers, ένα quiz έμεινε αναπάντητο στα σχόλια. Ποιανού γιος είναι λοιπόν ο πιτσιρικάς του εξωφύλλου;

(την ηχοληψία σε εκείνο το mini lp την έκανε ο άνθρωπος που έσωσε την παρτίδα στο επτάιντσο των Last Drive, ο Μανώλης Βλάχος. Η παραγωγή ήταν του Νίκου Πετρουλάκη)

για την αντιγραφή,

loan me a dime…

1 responses to “countdown με δελτία τύπου

  1. Just want to say what a great blog you got here!
    I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

    Thumbs up, and keep it going!

    Cheers
    Christian, watch south park online

Σχολιάστε