Rollin Under fanzine

Κατ’ αρχήν καλωσορίζω στη συμμορία του Back To Mono τον Cloud 9 (θα προτιμούσα Plan 9) και την Santa Carol (θα προτιμούσα Santa Sangre) και πραγματικά έχω την απορία αν ο Sacha Distel αποτελεί πρότυπο άντρα γιαυτήν έτσι ώστε να εκθέσει (και να εκτεθεί) στο κοινό ως προς τα γούστα της. Πάντως τώρα με μια γυναίκα στο blog προτείνω να το μετονομάσουμε σε «Η Χιονάτη Και Οι Εφτά Νάνοι» (όποιος προφορικά ή εγγράφως αντικαταστήσει τη λέξη Νάνοι με οποιαδήποτε άλλη κάνει ομοιοκαταληξία, και κυρίως αυτή που σκέφτεστε, μπροστά στο κορίτσι θα τον χέσω πατόκορφα).

Στο ψητό τώρα. Φίλησα κατουρημένες ποδιές, έφαγα τα μπαούλα μου, παρά λίγο να δώσω κώλο στους γέροντες της Μονής Βατοπεδίου (οι οποίοι φημολογείται ότι στα υπόγειά τους φυλάνε όλον τον underground Τύπο με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ») και τελικά ο θησαυρός βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα απ’ το σπίτι μου. Ευχαριστώ τον Κώστα λοιπόν που μου δάνεισε όσα τεύχη του Rollin Under μου λείπουν (και δεν είναι λίγα) και τώρα πλέον μπορώ να τα μοιραστώ μαζί σας.

Το Rollin Under ήταν πιθανόν το απόλυτο 80ς fanzine. Γεννήθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη με πυρήνα τον Μπάμπη Αργυρίου και το ομώνυμο δισκάδικο όπου στεγάζονταν όλη η ροκ σκηνή της συμπρωτεύουσας. Σύντομα οι μουσικές ανησυχίες της ιστορίας αυτής βρήκαν στέγη με τη δημιουργία του κασετοlabel Lazy Dog Tapes που άρχιζε να βγάζει τα πρώτα νούμερά του εκείνη τη χρονιά. Όπως θα διαπιστώσετε από τα πρώτα του τεύχη δημιουργήθηκε κυρίως σαν ένα έντυπο που θα συνόδευε τις πρώτες κασέτες της Lazy Dog με πληροφορίες για τα γκρουπ που συμμετείχαν σ’ αυτές. Σύντομα όμως πλούτισε την ύλη του και μόλις οι κασέτες σταμάτησαν και η Lazy Dog πλέον έγινε δισκογραφική το έντυπο κατάφερε να σταθεί αυτόνομα. Τα δυο πρώτα τεύχη βγήκαν σε Α5 φωτοτυπία, μετά το μέγεθος έγινε Α4 και η εκτύπωση πιο καθαρή, ενώ από το τεύχος 20 και μετά το μέγεθος έγινε ακόμα μεγαλύτερο από το Α4 (αυτά τα τεύχη θα μου βγάλουν την Παναγία στο σκανάρισμα). Μάλιστα προς το τέλος που και που προστείθονταν και λίγο χρώμα κυρίως στα εξώφυλλα.
«Απεβίωσε» στις αρχές των 90ς. Πρόλαβε τις πρώτες grunge σπίθες, τις όμορφες κιθαριστικές ποπ σκηνές του δεύτερου μισού των 80ς, χόρεψε για λίγο με τους acid και φάνκικους ρυθμούς του Madchester και τελικά εξέπνευσε λίγο πριν την κυκλοφορία του «Nevermind» που ουσιαστικά σηματοδοτεί την μουσική έναρξη των 90ς.
Το Rollin Under είχε όλα τα γοητευτικά στοιχεία αλλά και κουσούρια των 80ς φανζίν. Η πανταχού παρούσα φωτοτυπία στα πρώτα τεύχη που πολλές φορές στραβοέβγαινε με αποτέλεσμα το σιχτίρισμα του μαγαζάτορα, η μία και μοναδική γραφομηχανή που με ευχέλαια παρακάλαγες να μη χαλάσει, οι φωτογραφίες που συχνά μετά στη φωτοτυπία ήταν ένα μαρτύριο, τα πρώτα σημεία διανομής, οι πρώτοι αναγνώστες. Μόνο που το Rollin Under σύντομα κατάφερε να βγει από το σωρό και τελικά να καταλήξει αυτό που είπαμε παραπάνω δηλ. το απόλυτο 80ς fanzine. Και αυτό έγινε γιατί πραγματικά είχε κάτι να πεί. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα για το Rollin Under και γενικά για εκείνη την εποχή αλλά καλύτερα να τα πουν οι σελίδες του.

Για σήμερα λοιπόν τα τέσσερα πρώτα τεύχη στο σε μορφή pdf στο link
http://rapidshare.com/files/145175834/rollinunder1-4.rar
Password ξεκλειδώματος: posted on backtomono.wordpress.com

Αλήθεια όποιος έχει εντοπίσει πουθενά εναπομείναντα τεύχη του Rollin Under ας μου πει γιατί όπως και να το κάνουμε άλλο το pdf και άλλο το ζωντανό και έστω κιτρινισμένο χαρτί. Αν και πιστεύω ότι αυτά που πιθανόν θα έχουν μείνει θα είναι τα τελευταία τεύχη.

posted by Vertigo

8 responses to “Rollin Under fanzine

  1. Πρότυπο άντρα είναι ο Prince… Kαι ο Arturo Bandiiiiinos…

    Νάνοι= ??

    Santa Carol

  2. to password den douleyei
    dokimasa ta panta…
    ti provlima yparxei?

  3. geia xara,
    exo mpei sti diadikasia ki exo skanarei orismena rolling under. to 19, to 20 kai to 22. dystyxos logo elleipsis xronou tha argiso kana-2 mines na ta stiso se pdf epejergasmena… apla to anafero gia na min mpeis ki esy ston kopo.
    cheerios!

  4. Hello,

    Prospatho kai ego na katevaso ta teuxh apo to rapidshare alla den ta kataferno. Any hints?

    Thanks!

  5. παιδιά το password ειναι

    posted on backtomono.wordpress.com

    για οσους δεν μπορουν να τα ανοίξουν

  6. Εχω τα τεύχη: 17,18,19,20,21,22,23 σε υπεράριστη κατάσταση. Οποιος ενδιαφέρεται ας μου στείλει email στο roxy90 (παπακι) freemail.gr

  7. Γειά σε όλους
    Η συγκίνησή μου είναι πραγματικά μεγάλη, δεν περίμενα οτι θα βρίσκονταν αυτά σήμερα στο ιντερνετ. Είχαμε φτιάξει (1984) με τον Αρη και τον Βασίλη τους «Vanity Fair» εδώ στη Θεσσαλονίκη, και παίζαμε CURE, JOY DIVISION, TALKINGHEADS, MINIMAL COMPACT αλλά και δικά μας κομμάτια. Τα πρώτα δύο μας κομμάτια τα ηχογραφήσαμε στο στούντιο του «Πατάτα» στην Εγνατία, και μπήκανε στην κασσέτα «NO DOGS FLY HERE» που κυκλοφόρησε μαζί με το 2ο τεύχος του «Rollin Under», το δεύτερο στη φωτογραφία πάνω . Η παραγωγή ήταν του Μπάμπη (Αργυρίου;;;) που είχε μόλις φτιάξει την «Lazy Dog» Records. Είμαι σίγουρος οτι έχω κάπου κρατημένο το τεύχος αυτό, θυμάμαι ήταν λίγο ρόζ η φωτοτυπία εξώφυλλο, και σίγουρα κάπου είναι και η κασσέτα. Είχα θυμάμαι κρατημένες και διάφορες αφίσσες κυρίως δικές μας, από συναυλίες μας αλλά και από άλλα συγκροτήματα. Συχνά παίζαμε με τον Αποστόλη – τους Εκτός Ελέγχου, τους Γκούλαγκ……Πολύ θα χαιρόμουνα αν κάποιος θυμάται τα New Wave-Punk τότε χρόνια στη Θεσσαλονίκη (84-89)με Degre Zero, Berlin, (κολλητά στο Berlin πώς το λέγαν το άλλο παίζαμε πολύ συχνά εκεί), Ντορέ, Φλου, Στέκι Βιομηχανικής, Mond …….. Θα ψάξω λοιπόν και θα επανέλθω. Νάστε καλά.

  8. κλασσικά, άργησα λίγο – μήπως θα ήταν εύκολο να ξανανεβάσεις τα πδφ των 4άρων τεύχων στο ράπιντσαιρ;

Σχολιάστε